Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Secetă devastatoare în țară. Fermierii așteaptă ploi de mai bine de o lună și jumătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este dezastru pe ogoarele din ţară, după ce din vară n-a mai dat strop de ploaie. În multe locuri s-a instalat deja seceta, iar grâul însămânţat luna trecută nu a răsărit încă. Dunărea a scăzut şi ea şi se navighează cu greu.

În Galaţi nu a mai plouat serios din vară, iar ogoarele sunt tari ca asfaltul. Plugurile tractoarele se rup în pământul uscat, iar oamenilor le este imposibil să pregătească solul pentru semănat.

Pentru că se ară greu, tractoarele consumă mai multă motorină şi din acest motiv costurile de campanie vor creşte cu până la 30%. Banii se vor regăsi la anul în preţul produselor de pe tarabe.

Cătălin Ionescu, inginer agronom: "Ajungem la consumuri foarte mari de motorină, undeva la 33 - 34 de litri la hectar, ceea ce este cu mult peste norma admisă. Calitatea arăturii este destul de proastă."

Povestea se repetă şi în Dolj.

Citește și
pesta porcina
Despăgubiri mici după pestă. Afacerea de care s-a apucat un fermier rămas fără porci

Viorel Pârvulețu, fermier: "Nu am putut pregăti terenul pentru semănat. Aşteptăm o ploaie de o lună şi jumătate."

Uscăciunea a ajuns şi la un metru în sol şi dacă - nu va ploua curând - seminţele plantate nu vor avea cum să răsară. În Bacău, grâul însămânţat acum o lună care ar fi trebuit să aibă câţiva centimetri nici nu dă semne. Dacă plantele nu se dezvoltă suficient până vine gerul, toată cultura e în pericol.

Probleme mari sunt şi la rapiță.

Filip Purnavel, fermier: "Nu a răsărit deloc. Aproximativ 350 de hectare, trebuie să le întoarcem.”

Potrivit meteorologilor, zonelele cele mai afectate de secetă sunt Bărăganul, Dobrogea şi Oltenia. Doar în centrul şi sud-estul Transilvaniei cantitatea de apă din sol este satisfăcătoare.

Şi în timp ce fermierii suferă din cauza secetei, Ministerul Agriculturii se laudă cu sisteme noi de irigaţii.

Din cauză că nu a mai plouat de mult, şi Dunărea da semne.

Lucian Șova, ministrul Transporturilor: "Nivelul fluviului este din nou scăzut, iar activităţile de transport sunt îngreunate acest fapt va duce la luarea unor măsuri de intensificare a activităţilor de dragaj."

Veştile nu sunt bune nici pentru perioada următoare. Organizată Meteorologică Mondială a avertizat recent că sunt 70% şanse ca un fenoment climatic El Nino să se producă până la sfârşitul acestui an.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult