Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spun analiștii despre scenariul cu Iohannis președintele Consiliului European. „Ar sugera negocieri destul de înaintate”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Scenariul potrivit căruia președintele Klaus Iohannis ar putea să-și dea demisia, pentru a ocupa o funcție în Consiliul European, prinde contur.

Joi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România are o șansă mare să ocupe o poziție importantă la nivel european, şi a lăsat de înțeles că ar fi de acord, cu o astfel de mutare.

Discuțiile despre preluarea șefiei Consiliului European au apărut după ce Charles Michel, actualul președinte, a anunțat că va renunţa la funcție mai devreme.

Joi, premierul Marcel Ciolacu,a declarat că: „Există o şansă reală de a prelua şefia Consiliului European, pentru că avem un culoar foarte bun. Șansa nu este doar pentru președintele Klaus Iohannis, ci și pentru România. E o temă serioasă, iar pentru România este extraordinar. E vorba de România, indiferent de partid.”

Președintele Klaus Iohannis ar fi fost invitat, conform unor surse politice, să susțină un discurs în plenul Parlamentului European la începutul lunii februarie. Invitația ar fi fost făcută chiar de Roberta Metsola, președinta Parlamentului.

Citește și
Scenariul politic cu Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis „transferat” la Consiliul European. Ce rol are Viktor Orban în ecuație
Care sunt șansele ca Iohannis să preia șefia Consiliului European, iar Ciucă să ajungă la Cotroceni

Cristian Pârvulescu – analist: „Se speculează foarte mult pe această invitație din partea Robertei Metsola, președinta Parlamentului European, adresată președintelui Iohannis pentru a susține un discurs în Parlamentul European, ceea ce ar sugera chiar negocieri destul de înaintate din acest punct de vedere. Probabil, este o coincidență.”

Privitor la acest scenariu există însă și câteva semne de întrebare.

Vlad Gheorghe – europarlamentar: „Funcția de Președinte al Consiliului European nu are varianta de interimar, adică, președintele Consiliului fie este numit pentru un mandat întreg, fie, în cazul în care funcția este vacantă, atunci va fi ocupată de reprezentantul țării care deține președenția consiliului în acel moment.”

Nu este însă imposibil, mai ales ca liderii europeni îl privesc cu scepticism pe premierul Ungariei, Viktor Orban, cel are ar urma de drept să ocupe funcția.

Victor Negrescu, europarlamentar: „Motivul pentru care se dorește identificarea rapidă a unui președinte este că urmează președenția Ungariei, și în contextul acesta premierul Victor Orban ar putea să dețină și funcția de președinte al Consiliului European, dacă nu identificăm o soluție până atunci. Asta înseamnă că până la începutul campaniei electorale trebuie să identificăm o persoană care să ocupe o funcție atât de importantă.”

Posibilitatea ca Nicolae Ciucă, șeful Senatului, să preia interimar funcția de președinte al țării i-ar dezavantaja pe social democrați. Liderul PNL ar fi, astfel, mai vizibil înainte de alegerile de anul acesta.

Cristian Pârvulescu – analist: „Oricum chiar dacă PSD n-ar fi avantajat de un astfel de aranjament, nu se poate face o altă declarație, nu suntem într-o coabitare, și chiar dacă suntem, astfel de declarații ar fi fost imposibile. Ca urmare, așa cum era de așteptat, primul ministru subliniază că ar fi foarte bine pentru România, doar că probabil rămâne neîncrezător”

Marcel Ciolacu a recunoscut că a discutat cu șeful statului despre acest subiect. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult