Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scări de bloc amenajate pentru lectură. Tot mai mulți locatari se bucură de o bibliotecă comună împreună cu vecinii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Scările de bloc au început să găzduiască mici biblioteci făcute de locatari. Regula este simplă: fiecare poate lua orice carte doreşte, cu condiţia de a aduce alta înapoi.  

Proiectul inedit, gândit pentru a-i apropia pe oameni de lectură, a adunat multe reacții pozitive şi a devenit din ce în ce mai popular, iar bibliotecile din scările de bloc s-au înmulţit prin multe oraşe din ţară.

Într-un bloc din Iaşi, un locatar a umplut cu cărți vitrinele unui mobilier vechi din casa scării şi a lăsat un mesaj pentru vecini: pot lua orice carte doresc, cu condiţia de a o aduce înapoi după ce o citesc sau de a o înlocui cu alta. A devenit rapid o atracţie.

Bărbat: „Am luat o carte - „Drumeții în calea lupilor”. Inițial au fost câteva, o jumătate de raft, apoi au început să apară. Sunt din domenii diferite. Știință, beletristică şi pentru școală chiar. Interesant”.

Rapid, bibliotecile au apărut în mai multe zone din oraș, acolo unde cărţile sunt aranjate chiar şi pe pervaz, pe holurile blocurilor.

Citește și
foto unicef
Fotografia anului desemnată de UNICEF: imagine cu doi copii într-o zonă de război din Etiopia

Ana: „Am şi luat două cărți de la bibliotecă: Agatha Christie și „Dragostea naște dragoste”. Eu am fost foarte plăcut surprinsă. E prima oară când văd. Foarte fain că s-a gândit cineva să își pună cărțile la dispoziție pentru altcineva".

Ideea a pornit în pandemie

Ideea a pornit în pandemie şi a devenit tot mai populară. Iniţiatorii s-au gândit că aşa vor reuşi să formeze o comunitate de la distanţă şi să promoveze lectura.

Oană Şofrac, iniţiator: „Are un succes destul de mare pentru că urmăresc cărţile. Unele dispar, reapar după o săptămână sau după o lună. Am primit bileţele în care ni se spuneau cum li s-au părut, bileţele în care mulţumeau”.

La Cluj, scriitorul Gabi Bota a creat o bibliotecă în scara blocului său, iar de atunci zeci de persoane din toată ţara i-au urmat exemplul.

Gabi Bota, directorul Festivalului Internaţional de Carte Transilvania: „Venind acasă observ cum biblioteca este vie, cum se iau cărţi şi se aduc altele. Şi întotdeauna e altceva. Aducând cartea lângă oameni, în preajma lor, cartea îşi face magia şi uite că funcţionează".

În multe oraşe zeci de astfel de biblioteci sunt pregătite să apară în blocuri în perioada următoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult