Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scandal la Parchetul General. Miron Cozma s-a certat cu președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Furibund și pe alocuri agresiv, așa și-a făcut apariția, luni, la Parchetul General, Miron Cozma, cel supranumit în acea perioadă „Luceafărul Huilei”.  

„Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?", a spus Miron Cozma când a ajuns la Parchetul general.

S-a busculat cu însuși președintele Asociației Victimelor Mineriadelor din 13-15/06/1990 care venise să îi ceară socoteală pentru modul în care tratează și cum se apără, de altfel, Miron Cozma în ceea ce privește acele evenimente sângeroase.

Viorel Ene, președintele „Asociației Victimelor Mineriadelor” i-a reproșat că lui și minerilor li se datorează multe întâmplări triste, sângeroase din acea perioadă, pentru care, de altfel, Miron Cozma este învinuit pentru acuzația de infracțiuni contra umanității. Este oficial suspect și luni a trebuit să dea prima sa declarație în noua anchetă, dacă îi putem spune așa, o anchetă care trenează de 34 de ani.

Însă judecătorii instanței supreme au apreciat, atunci când dosarul a mai fost trimis în judecată, că, la vremea respectivă, ancheta nu s-a făcut cu respectare a rigorilor procedurale, așa încât le-a cerut procurorul Militari să ia totul de la zero.

Citește și
Bani
PNL vrea să anuleze noile plafoane privind plăţile cash. Cozma: „Îndreptarea unei erori majore” a Guvernului Ciolacu

Pe lista celor suspectați sunt nume grele, de la fostul președinte al României, Ion Iliescu, la fostul premier Petre Roman, la fosta lui mână dreaptă, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar și fostul șef al Serviciului Român de Infirmații, Virgil Măgureanu.

Luni a fost o zi mai atipică, dacă putem spune așa, practic, Miron Cozma fiind singurul care s-a delimitat de violențele de atunci când s-a pus la cale reprimarea opoziției lui Ion Iliescu și practic, s-a ordonat ca manifestanții din Piața Universității, care protestau vehement împotriva regimului instalat la putere, să fie busculați și bătuți. Motiv pentru care, iată, în anchetă încă se mai vorbește despre nu mai puțin de patru morți, dar și peste 1.300 de răniți. Sunt, practic, părțile vătămate pentru care aceștia vor trebui să dea explicații în primă fază, dar mai ales socoteală, în ipoteza în care dosarul va ajunge din nou pe masa judecătorilor.

Până una alta, dosarul, spun procurorii militari, se bazează pe noi probe strânse. E drept că multe sunt documente care erau deja administrate și în vechile anchete făcute de procurorii militari, așa încât nu este exclus ca în doar câteva luni să asistăm la nouă trimiteri în judecată.

Un lucru este cert, dintre toți suspecții care trebuie să dea explicații și sunt învinuiți de infracțiuni contra umanității, singurul care nu va dori să dea absolut nicio explicație, nicio declarație, rămâne Ion Iliescu. Nimeni altul decât fostul președinte care le mulțumea minerilor care veniseră la București și făcuseră atâta rău.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult