Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șase plaje de pe litoralul românesc au primit eticheta „Blue Flag”. La ce standard trebuie să se ridice acestea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o plajă Blue Flag în plus față de anul trecut, România este încă în urma multor state în ceea ce privește standardele ridicate pentru turiști.

Doar șase porțiuni de nisip de pe întreg litoralul nostru au primit certificatul internațional. Acolo apa este curată, nisipul la fel, șezlongurile sunt așezate la distanță, și există în permanență o echipă de salvamari. Prin comparație, Bulgaria are în acest an 18 plaje ca la carte, dar chiar și fără certificat, plajele noastre tot trebuie să respecte mai multe condiții pentru ca turiștii să se poată bucura în tihnă de vacanță.

Cea mai nouă plajă cu certificat Steag Albastru de la noi se află în Olimp. Are aproximativ 11 mii de metri pătrați pe care vor fi amplasate 400 de șezlonguri. Aceasta este singura plajă certificată cu steagul albastru din sudul litoralului. Turiștii care o vor vizita vor avea garanția că se află pe una dintre cele mai bune plaje din lume. Eticheta este acordată anual plajelor care îndeplinesc 33 de criterii strict legate de calitatea apei, a nisipului, acces, siguranță, curățenie, protecția mediului sau informarea turiștilor.

Georgiana Oprescu, managerul unui hotel din Olimp: „În ultimul timp, au fost tot mai mulți turiști care au întrebat dacă deținem certificare Blue Flag, în special turiștii străini care ne întreabă dacă deținem plajă privată și ce condiții oferim.”

În total avem șase porțiuni de nisip care se ridică la standardul internațional: două în Năvodari, una în Mamaia, două în Eforie și acum cea din Olimp. Astfel, suntem mult în urma celorlalte tări europene cu litoral. La noi, puțini administratori de plajă se înhamă la procedura riguroasă care duce la obținerea certificatului.

Citește și
litoral
Vreme de plajă pe litoral. Prețurile la hoteluri și restaurante, cu 60% mai mici decât vara

Johann Durand, directorul internațional al programului Blue Flag: „Criteriile Blue Flag sunt foarte stricte. Sunt foarte multe categorii care trebuie respectate. Sunt puțini ambasadori din România care deschid calea către alții.”

În Spania și Grecia sunt peste 500 de plaje cu Steag Albastru. Bulgaria are de trei ori mai multe decât noi, iar turiștii se orientează după această etichetă atunci când își fac planuri de vacanță.

Nicoleta Ciobotar, reprezentant Forum Creta: „De ce le aleg? Pentru că este foarte important, în primul rând, să fie o plajă curată, să nu fie reziduuri în apă, iar algele care sunt să se păstreze cât de cât pe mare. Aceasta este cel mai important lucru, să nu modificăm cu nimic plaja respectivă.”

Ștefan Necula, managerul unei agenții de turism: „Sunt interesați în primul rând dacă au inclus serviciul de plajă respectiv șezlonguri diferite facilități precum barurile pe plajă, locuri de joacă pentru copii. După care vin alte lucruri, dacă au zone doar pentru ei, zone VIP.”

Raluca Dumitrașcu, managerul unui hotel din Mamaia: „Oaspeții ne întreabă în fiecare an dacă și în acest an avem certificarea.”

Dar și plajele fără atestare Blue Flag trebuie să se ridice la un anumit standard. Cum ar fi, să fie curate, să aibă toalete, să lase goală o fâșie lată de cinci metri până la mare, iar pe o porțiune, turiștii să poată sta pe prosoape. La nivel mondial, distincția steagul albastru a fost obținută de peste cincii mii de plaje din 48 de țări. Între timp, autoritățile din Constanța așteaptă păreri de la localnici și turiști pentru a stabili cum va fi amenajată în viitor plaja din stațiunea Mamaia. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult