Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Salariul minim pe economie, ar putea fi majorat de anul viitor cu 10%. O decizie finală, ar urma să fie luată în octombrie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Salariul minim pe economie ar putea fi majorat de anul viitor cu 10%, dacă Executivul va aproba variantele discutate cu reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor.

Sindicatele au cerut o creștere la salariul net de 143 de lei, iar patronatele ar fi de acord chiar cu 200 de lei, dar cu o condiție: toți banii în plus să ajungă direct la angajat, fără să mai fie taxați de stat.

O decizie finală ar urma să fie luată în octombrie. După o discuție cu patronatele și sindicatele, Guvernul cere timp să-și facă propriile calcule înainte de a anunța ce se va întâmpla cu salariul minim de la anul.

Florin Cîțu: ''La procente încă este o diferență nu foarte mare între patronate și sindicate și, bineînțeles, după ce agreăm formula care să fie folosită în fiecare an vom adopta. Erau la patronate 8 la sută și în partea cealaltă, 10%. Eu zic că putem să ne înțelegem.''

Nici ministrul Muncii nu a avansat un procent de creștere.

Citește și
it
Cine sunt tinerii care au salarii de cinci ori mai mari decât cele din țară. Ce domeniu de activitate au

Raluca Turcan: ''Vom găsi acel nivel care să fie susținut de economie, dar care să acopere și această perioadă dificilă.''

Discuția are loc în condițiile în care sindicatele cer pentru anul viitor o creștere a salariului minim cu cel puțin 143 de lei, bani în mână.

Asta înseamnă că un angajat plătit la acest nivel ar încasa la final de lună aproximativ 1.500 de lei.

Și nici așa nu este suficient pentru ca oamenii să aibă trai decent, susțin studiile de calitate a vieții.

Potrivit statisticii, un adult de la oraș, care locuiește singur, are nevoie de 2.800 de lei pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, iar o familie cu doi copii, de 7.200 de lei.

Reprezentanții angajatorilor avansează chiar varianta unei creșteri mai mari decât cea propusă de sindicate, dar una care să fie complet scutită de taxe.

Florin Jianu, președintele consiliului IMM-urilor: "Propunerea noastră, a patronatelor, a fost ca salariul minim să crească cu 200 de lei, dar acești 200 de lei să ajungă efectiv la oameni. Orice creștere de salariu minim, de fapt, jumătate din bani, merg la stat. Statul, din pix, câștigă câteva miliarde de lei.''

Anul acesta, salariul minim pe economie brut este 2.300 de lei.

Dacă scădem taxele cerute de stat, angajații primesc, la final de lună, 1.386 de lei.

Statul încasează taxe de 966 de lei.

În total, peste un milion de români sunt plătiți, cel puțin pe hârtie, cu salariul minim pe economie.

Discuțiile vor continua cu patronatele și sindicatele și în privința a două salarii minime diferențiate, cele pentru angajații cu studii superioare și lucrătorii din construcții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult