Modifica setarile cookie
Toate categoriile

S-au întors furtunile în toată țara. Corturile unor turiști au fost spulberate de viitură, în zona Padiș din Munții Bihor

Your browser doesn't support HTML5 video.

S-au întors furtunile în toată România. Este cod roșu de ploi torențiale în Vâlcea, Gorj și Argeș și cod portocaliu în mai bine de jumătate de țară.

Deja s-a rupt cerul în zona turistică Padiș din Munții Bihor. În Poiana Glăvoi corturile turiștilor au fost spulberate de viituri, iar oamenii s-au trezit înconjurați de ape. Au avut atâta forţă încât au umflat în câteva minute un pârâu care până să înceapă furtuna era secat.

Mai mulţi turiști au fost surprinși de viitură în Poiana Glăvoi. Șiroaiele căzute de pe versanți au umflat instantaneu pârâul din apropiere. Ca să ajungă la mașinile izolate de viitura puternică, unii au riscat și au trecut peste un pod înghițit de ape.

Martorii povestesc că nimic nu prevestea ce a urmat. Norii s-au prăvălit din senin asupra pădurii.

Citește și
Vremea astăzi, 16 august. Ploi puternice în unele zone, dar și căldură înăbușitoare în alte regiuni
Vremea de mâine 2 septembrie 2022. Prognoza meteo la mare, munte și în București

Marcel Neag, turist: "A venit viitura și la început nu era așa mare, dar când am văzut că crește nivelul apei și riscă să ia corturile, am luat inima în dinți să trecem viitura. Văzusem mai în amonte că mai erau și alții care și-au asumat acest risc”.

M-au mai ajutat doi băieți de la corturile de la vale, le-am luat pe sus cu apă în ele, cu toate lucrurile."

Apele au făcut ravagii și la Călimănești

A fost rău și la Călimăneşti, pe DN7 iar circulația a devenit un coșmar.

Imagini impresionante au fost în zona Cheile Sohodolului, din Gorj. Râul dispare, de regulă, vara, din cauza secetei, dar după ploile din ultimele zile cotele acestuia au atins un nivel rar întâlnit.

Pe litoral, valurile au avut aproape doi metri, chiar în apropierea țărmului iar salvamarii au arborat steagul roșu. Toate plajele au fost măturate de o furtună violenta.

Pe o astfel de vreme unele locuri s-au golit.

Din păcate, un bărbat de 53 de ani, care nu a ținut cont de avertismentele autorităților s-a înecat la Jupiter, după ce s-a avântat în marea agitată.

Salvatorii au încercat aproape două ore să îl resusciteze, însă, în cele din urmă, au declarat decesul.

Vlăduț Oprică, șef sector salvamar Jupiter: "Avem steagul roșu arborat încă de ieri, marea este extrem de agitată, curenții sunt foarte puternici, avem o hulă de fund care te trage către larg, valurile la fel".

Răzvan Viță, salvamar: "Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte riscant atât pentru ei, cât și pentru noi să intri în apă, și foarte important să nu se mai orienteze după balize când este steagul roșu. Când este steagul roșu intrarea în apă este interzisă!"

În doar câteva ore de furtună valurile au format în apropierea plajei gropi care în unele zone au depășit un metru adâncime. În plus curenții extrem de puternici au reprezentat principalul pericol în aceste zone.

În ciuda pericolului evident unii părinți au intrat cu copiii în mare.

Tot vineri apa a adus la mal trupul neînsuflețit al tânărului de 25 de ani dat dispărut în urmă cu două zile la Eforie Nord.

Toată țara se află, până mâine, sub avertizări de furtuni și ploi tornețiale. În trei județe este cod roșu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult