Modifica setarile cookie
Toate categoriile

S-a dat startul programului "Noua Casă". Care este suma maximă acordată de bănci

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vești bune pentru cei care vor să-și cumpere o locuință! S-a dat startul programului "Noua Casă", iar băncile pot acorda maximum 140.000 de euro, cu singurele condiții să vă permiteți ratele, și să nu aveți o altă proprietate de peste 50 de metri pătrați.

În pandemie, oamenii par interesați să achiziționeze mai curând o casă cu o curte cât de mică, decât un apartament.

Cei care vor cumpăra o locuință în acest an, prin programul Noua Casă, vor plăti o rată puțin mai mică față de anul trecut.

Dumitru Nancu, directorul Fondului de Garantare: "Guvernul Românei a decis diminuarea comsionului de administrare de la 0,4 la 0,3. Această scădere se va vedea și în rata pe care fiecare român o va plăti. În medie, la un credit de 70.000 de euro, se va plăti mai puțin cu în jur de 70 de lei pe lună".

Suma totală alocată în acest an pentru programul Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei. Ar ajunge pentru 18.000 de beneficiari.

Citește și
(P) Cum să începi viața în cuplu în noua voastră casă așa cum trebuie?
(P) Cum să începi viața în cuplu în noua voastră casă așa cum trebuie?

Sunt două plafoane de creditare: până la 70.000 de euro, pentru care trebuie plătit un avans de 5%, iar apoi până la 140.000 de euro, sumă la care solictantul trebuie să dea un acont de 15% din valoarea creditului.

Oficialii Fondului de Garantare spun că mulți cumpărători caută mai curând o casă, decât un apartament.

Dumitru Nancu, directorul Fondului de Garantare: "De regulă, tendința celor 11 ani de program a fost 70% în aparatamente de două camere. De anul trecut, odată cu mprirea plafonului de la 70.000 la 140.000, tendința este spre case".

De săptămâna viitoare, băncile vor avea fonduri pentru creditare. În București, foarte căutată este zona de sud.

Adrian Pandelescu, specialist consultanță financiară: "1.600 de dosare și în continuare clienții sună la telefon și în call center. Acum avem câteva situații în care urmează să se contracteze și vile, case individuale de 130 -.135 de mii de euro".

În județul Constanța, lângă localitatea Ovidiu, se contruiesc tot mai multe case.

Ovidiu Grinici, director de vânzări companie imobiliară: "Clienții caută zonele restrâse față de nebunia orașelor. Noi dezvoltăm aici, pe 7 hectare cu vile și apartamente. Va fi un cartier smartcity cu recuperare de energie, cu toate facilitățile".

Din 2009 până acum, cel puțin 275.000 de români și-au cumpărat o locuință prin acest program. Mai precis, 3 din 4 oameni au accesat un astfel de credit ipotecar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult