Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii și ucrainenii se acuză reciproc pentru bombardarea unei tabere de prizonieri ucraineni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel puțin cinci oameni au murit în zona unei stații de autobuz după un atac al rușilor la Nikolaev, în sudul Ucrainei.

Moscova susține că zeci de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, după ce chiar artileria ucraineană ar fi bombardat o tabără-închisoare unde erau ținuți aceștia, în Donețk, pe teritoriul controlat de separatiștii proruși.

Kievul neagă, acuzându-i în schimb pe ruși că au bombardat închisoarea. Între timp, prima navă încărcată cu grâu este gata și așteaptă semnalul să plece dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră, spune președintele Zelenski.

Un cartier din Nikolaev a fost lovit cu muniție cu dispersie

Un cartier din Nikolaev a fost lovit cu muniție cu dispersie. Și, imagini șocante, apărute pe rețelele de socializare, arată cum cel puțin cinci oameni au fost uciși chiar în apropierea unei stații de autobuz.

Pe de altă parte, militarii ruși și ucraineni se acuză pentru bombardarea unei tabere de prizonieri de război din Donețk, unde au fost uciși peste 50 de prizonieri ucraineni și au fost răniți peste 75.

Citește și
Războiul din Ucraina nu se va sfârși prea curând, iar oamenii nu au unde să fugă. ”Cine mă așteaptă în altă parte?”
Război în Ucraina, ziua 156. Zelenski: Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra regiunii Kiev. O serie de atacuri brutale

Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus: „Azi-noapte, regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă. Centrul de arest preventiv din zona Olenivka, unde sunt deținuți prizonieri de război ucraineni, inclusiv militanți ai formațiunii militare Azov, a fost lovit într-un atac cu rachete de la un sistem american de artilerie reactivă HIMARS. Această provocare flagrantă a fost comisă pentru intimidare și pentru a-i descuraja pe militarii ucraineni să se predea.”

Kievul dezminte că forțele sale ar fi efectuat acest bombardament și îi acuză, în schimb, pe ruși, că au bombardat închisoarea - pentru a acoperi dovezile de tortură la care au fost supuși prizonierii ucraineni.

Primul vapor cu grâu, gata de plecare

Cu speranța într-o plecare iminentă a primului vapor cu grâu dintr-un port de la Marea Neagră, președintele Zelenski, dar și ambasadorii țărilor din G7, au fost vineri la Odesa.

Atenția a fost asupra portului Chornomorsk, unde a fost pregătit primul transport, la o săptămână de la încheierea acordului pentru reluarea exporturilor ucrainene de cereale.

Volodimir Zelenski: „Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele către partenerii noștri. De îndată ce partea turcă și ONU semnalează că ei cred că sunt gata să primească marfa iar noi suntem gata să exportăm, totul va începe.”

Conform acordului semnat de Rusia și Ucraina, sub medierea Turciei și a ONU, coridoarele maritim de transport, convoaiele de vase cu grâne și inspecția încărcăturilor sunt organizate - toate - de un centru comun de coordonare, aflat la Istanbul.

Din Uzbekistan, unde a fost în vizită, ministrul rus de Externe a confirmat că va discuta la telefon cu omologul său american Anthony Blinken, după ce a transmis iniţial că este... prea ocupat și are agenda încărcată.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Am aflat prima dată despre asta când eu eram în Africa și el (Antony Blinken) a apărut la televizor, declarând că mă va contacta la telefon. A trecut cam o zi până să primim și o cerere oficială. Acum încercăm să stabilim momentul potrivit pentru acest contact telefonic, care ar trebui să aibă loc când eu mă aflu la birou. În mod clar, cu greu poate fi astăzi, dar în următoarele zile le vom oferi o dată convenabilă colegilor noștri americani.”

Cel mai probabil, vor discuta despre un potențial schimb de deținuți - prin care să fie aduși în America baschetbalista Brittney Griner, acuzată de posesie de canabis și arestată în februarie, precum și Paul Whelan, acuzat de spionaj și aflat într-o închisoare rusească din 2018.

Un nou simbol al rezistenței ucrainene

Gestul de frondă al unei tinere ucrainene, care arată, sfidător, către steagul rusesc ce flutură în fața unui bloc distrus, la Mariupol, a devenit un nou simbol al rezistenței în teritoriile ocupate de ruși.

„Mergem spre casa bunicii, unde locuia înainte, când totul era OK. Acum vă vom arăta în ce hal a fost distrus apartamentul ei. Nu pe acolo, băieți, trebuie să ocolim. Am chemat un taxi, șoferul ne-a avertizat că zona este încă împânzită de mine și de capcane explozive”, arăta ea.

Mai mulți copii țin un video-blog, în care arată viața de zi cu zi în Mariupolul ruinat, aflat acum sub controlul rușilor.

Un jurnalist rus care a ținut morțiș să transmită în direct de lângă un tun aflat în plină tragere, undeva pe frontul din Ucraina, a fost lovit de suflul exploziei. Imaginile cu rateul propagandei ruse au făcut ocolul rețelelor de socializare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult