Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rușii își continuă contraofensiva în Ucraina, în condițiile în care a căzut prima zăpadă. „Ei gândesc să distrugă totul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rușii au bombardat iar Odesa, Kiev și Dnipr. Au vizat infrastructura energetică, în condițiile în care a căzut prima zăpadă, iar oamenii nu se pot încălzi în case.

Moscova a încercat să justifice aceste atacuri, acuzând Kievul că nu vrea să negocieze pentru pace. Singura veste încurajatoare este că acordul privind exportul de cereale, din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a fost prelungit cu 120 de zile.

Președintele Zelenski a difuzat imagini cu un nou atac cu rachete rusești la Dnipro, un oraș cu importanță strategică pentru legătura dintre estul și vestul Ucrainei. „Iată încă o dovadă de la Dnipro cu teroriștii”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

Raidurile au vizat infrastructura energetică de la Kiev

Raidurile au vizat, în continuare, infrastructura energetică și joi, când la Kiev a căzut prima ninsoare, dar rachetele au vizat și o unitate pentru procesarea gazelor naturale din estul Ucrainei. Și portul Odesa a fost țintit joi dimineață. Este unul dintre cele trei porturi ucrainene de unde pleacă vasele cu grâne, traversând un culoar sigur pe Marea Neagră. Acordul privind exportul de cereale, încheiat pe 22 iulie, între Rusia și Ucraina și mediat de ONU și Turcia, care urma să expire vineri, a fost prelungit cu încă patru luni.

António Guterres, secretarul general al ONU: „Vreau să reafirm că Istanbulul a devenit un centru esențial pentru diplomația discretă care rezolvă probleme dramatice. Și vreau să-mi exprim profunda mea recunoștință președintelui (Recep Tayyip) Erdogan și guvernului turc pentru angajamentul lor generos și foarte eficient”.

Citește și
zelenski
Zelenski vrea ca negocierile cu Putin să fie publice, pentru că „Rusia duce un război public”

Până acum, peste 11 milioane de tone de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui au fost transportate pe mare, spre Istanbul, și mai departe în diferite părți ale lumii. Din imagini descoperim că retragerea rușilor din Herson, de săptămâna trecută, nu a fost tocmai ordonată. Grupuri de soldați ruși, care traversau Nipru cu bărcile, au ajuns sub focul propriilor camarazi. La rândul lor, ucrainenii spun că au găsit cadavrele a 63 de civili în apropierea orașului Herson, purtând semne de tortură. În Hersonul eliberat, oamenii supraviețuiesc fără electricitate și căldură. Lipsesc inclusiv alimentele și medicamentele. Au început, însă să sosească ajutoarele.

Soldat: „Eu sunt medic, nu am dreptul să mă îmbolnăvesc. Sunt pentru pacinți: antibiotice, salbutamol (pentru astm), medicamente pentru tensiune ridicată, cam ce au nevoie, cel mai mult, vârstnicii”.

Soldați: „Suntem în Makiivka, puteți vedea că satul a fost distrus în întregime de ruși. Când ei bombardau aici, nu erau soldați ucraineni în această zonă, armata noastră nu ajunsese aici. În mințile lor nenorocite, ei gândesc că trebuie să distrugă totul”.

Între timp, însă generalul cu cea mai înaltă funcție în armata americană a avertizat că o victorie militară, în curând, a Ucrainei rămâne improbabilă, în ciuda contra-ofensivelor reușite din est, în regiunile Luhans și Donețk, și în sud, unde au recuperat Hersonul.

Mark Milley, președintele șefilor de stat major comun: „Probabilitatea unei victorii militare ucrainene - definită ca îndepărtarea rușilor din întreaga Ucraină, inclusiv recucerirea a ceea ce numesc Crimeea - probabilitatea ca acest lucru să se întâmple, în curând, nu este mare. Din punct de vedere militar. Politic? S-ar putea ajunge la o soluție politică. Este posibil. Rusia se retrage. Ai negocia de pe poziții mai puternice. Rusia acum dă înapoi”.

Însă în privința posibilelor discuții pentru pace, Kremlinul a acuzat iarăși Kievul că își schimbă mereu obiectivele.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt Kremlinului: „Ei (ucrainenii) spun că vor negocieri, negocieri publice, în timp ce este dificil să ne imaginăm orice fel de negocieri deschise în acest moment. De fapt, un lucru este clar pentru noi. Partea ucraineană nu vrea deloc negocieri cu Rusia”.

Peskov a cerut Washingtonului să-l convingă pe Zelenski să revină pe calea diplomației.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult