Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii consumă, în medie, 6,5 kilograme de pește pe an. O universitate din Timiș vinde sturioni și somn

Your browser doesn't support HTML5 video.

Am început să mâncăm mai mult pește. Peste 6,5 kilograme pe an, în medie. Iar afacerile în domeniu se tot dezvoltă. Inclusiv instituții publice investesc în acvacultură.

O universitate din Timiș vinde sturioni și somn în magazine și restaurante, iar o primărie a cumpărat recent o fermă piscicolă de 300 de hectare. Cu toate acestea, încă luăm mult din străinatate. Valoarea importurilor a ajuns la 250 de milioane de euro, în 2021. Într-un restaurant pescăresc din Timișoara o parte din pește este din Dunăre, restul, de import. Cum numărul clienților a crescut în ultima perioadă, patronii vor să mai deschidă un local. Chef Sorin Macovei: „Se caută foarte mult fileul de calcan, se caută foarte mult fileul de șalău. Sturionul, de asemenea.” Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică arată că un român mănâncă în medie, 6,6 kilograme de pește pe an, cu peste două kilograme în plus față de acum zece ani. Și cum cererea este tot mai mare, s-au dezvoltat și afacerile în domeniu. Universitatea pentru Științele Vieții din Timișoara poate produce anual zece tone de sturion, somn european, șalău și crap. Peștii ajung în hypermarketuri, restaurante și în curând într-un magazin propriu. Anul trecut, universitatea a avut venituri de 300.000 de euro din vânzarea de pește, bani care au intrat în bugetul universității.  Adrian Grozea, profesor Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara: „Afacerea, dacă o putem numi așa, se desfășoară regional. Cerințele pieței în prezent sunt în creștere.” Recent, și Primăria Ghiroda din Timiș a investit într-o fermă piscicolă de peste 300 de hectare de luciu de apă. Ionuț Stănușoiu, primarul comunei Ghiroda: „Vrem să reluăm producția de pește, astfel încât să furnizăm locuitorilor din Timiș și nu numai un pește produs local de cea mai bună calitate. Și în final, această activitate să aducă un plus valoare, economic vorbind, care să se întoarcă în bugetul comunei.” La 15 kilometri de Cluj-Napoca, în localitatea Ciurila, un bărbat a investit aproape 2,5 milioane de euro într-o fermă de păstrăv, jumătate din sumă fiind din fonduri europene. Vasile Buda, manager fermă păstrăvi: „Producția anuală de pește este 46 de tone. O mare parte din producție o dăm la retaileri, la marile magazine. O parte prin restaurant, iar o parte direct la consumatori. La ora actuală păstrăvul viu este 35 de lei kilogramul." Totuși, peștele comercializat la noi vine în general din străinătate. În 2021, ultimul an din care sunt date statistice, în țară a intrat marfă de aproape 250 de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult