Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deşi timid, românii încep să facă paşi pentru respectarea directivelor europene privind colectarea selectivă. În Iaşi, de exemplu, au fost montate pubele moderne, iar oamenii sunt monitorizaţi video atunci când duc gunoiul.

Cine nu respectă regulile poate fi sancţionat. 

În Timişoara, cei care nu aruncă deşeurile în saci de diferite culori vor fi notificaţi timp de o lună, apoi riscă să nu le mai fie ridicat gunoiul şi chiar să fie amendaţi.

Dan Pascu, director RETIM: "Partea de informare e ca oamenii să afle că există o obligaţie legală care nu poate fi ocolită, trebuie respectată, să colectăm separat, lume ştie ce trebuie să facă, dar din păcate nu respecta."

Romeo Ursu, director ADID Timiș: "La nivel de judeţ constatăm o cifră, nivel de valorificare extrem de scăzut, undeva la 17,8%, ceea ce este foarte departe de ţinta legală pe care ne-am asumat-o cu toţii."

Citește și
Subcarpati
VIDEO. Trupa Subcarpați susține petiția ”Vrem colectare selectivă a deșeurilor în școli”

În Iaşi, societatea de salubrizare a investit în monitorizare video, iar în ultimele 6 luni 92 de persoane au fost prinse că au depozitat gunoiul necorespunzător sau au distrus pubelele moderne din oraş. Angajaţii au anunţat Poliţia Locală, care a dat amenzi. Pe camere sunt urmăriţi inclusiv angajaţii societăţii, responsabili de ridicarea gunoiului.

Dintr-un singur centru sunt monitorizate 250 de puncte de colectare a deşeurilor din oraș. Camerele video sunt montate pe mașinile de salubritate şi la pubele.

Şi în Râmnicu Sărat o parte dintre platformele de gunoi sunt îngropate, iar colectarea se face selectiv. Pubelele se deschid cu o cartelă şi sunt monitorizate video chiar de poliţiştii locali.

Alina Oprișa, Poliţia locală Râmnicu Sărat: “Periodic poliţiştii locali consiliază locatarii cu privire la modul de depozitare. Locatarii dacă sunt surprinşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei."

Primarii pot accesa bani pentru managementul deşeurilor prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, care prevede 2,3 miliarde de euro pentru mediu. O directivă europeană ne obligă să renunţăm în următorii 4 ani la ghenele de gunoi din interiorul blocurilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult