Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii au început anul cu facturi duble la gaze și curent, deși Guvernul a promis ieftiniri. Ce scuze au inventat furnizorii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primele facturi din acest an la gaze și curent electric au venit la pachet cu scumpiri record. Deși oficialii promiteau că vor fi la nivelul anului trecut, plafoanele din lege le-au lasat loc furnizorilor chiar sa dubleze prețurile.

Din păcate, mulți consumatori nu se încadrează pentru a plăti mai puțin. Revoltător este si că unii furnizori nu au aplicat încă legea, adică nu au ținut cont de plafonul oficial.

”Se vor compensa de luna viitoare”, promite premierul, care anunță și că din aprilie, când expiră actualele reduceri, vor fi introduse noi măsuri de sprijin.

Mulți români au primit facturile la gaze pentru decembrie cu un preț mult mai mare decât cu un an în urmă, deși aparent beneficiază de compensări pentru un consum lunar, în medie, de 200 de mc sau plafonarea prețului la 0,37 de lei/kwh.

Pentru un consumator, de exemplu, prețul gazului aproape că s-a dublat din decembrie 2020, până luna trecută, de la 0,12 la 0,21 lei/kwh.

Citește și
Gazele s-au scumpit din cauza rușilor, spune ministrul Energiei. ”Cu toții știm motivul”
Ministrul Energiei: Furnizorii au emis facturi necompensate și neplafonate. Ce trebuie să facă cei aflați în această situație

Nu este plafonat, pentru că ajunge la aproximativ 0,31 de lei/ kmh cu tot cu taxe și TVA, adică sub 0,37, cât este plafonul impus de lege.

Facturile compensate sunt mai mari cu 50%

Cu alte cuvinte, pragul stabilit de oficiali este mult mai mare decât prețul din iarna trecută, așa că furnizorii încă mai pot să-l crească, iar costul pentru oameni poate ajunge aproape dublu față de decembrie 2020.

Același consumator beneficiază în schimb de compensare, o reducere de 33% din prețul facturat, pentru că are un consum de până la 150 de mc. Factura este oricum cu 50% mai mare.

Un alt consumator are același pret pentru gaz, aproape dublu față de anul trecut, însă nu mai primeste nici reducere, pentru că are un consum mai mare, de 450 de mc, așa că și prețul final este aproape dublu față de iarna trecută.

În noiembrie și decembrie, 80% dintre consumatorii de energie electrică au beneficiat de plafonare ori de compensare. În cazul gazelor naturale însă, doar 60% dintre consumatori au avut reduceri de preț, potrivit Ministerului Energiei.

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”La nivelul gazelor naturale, consumul mediu este undeva la 2.000 de kwh, asta înseamnă ca la gaze naturale plafonul s-a stabilit sub jumătate din consumul mediu. Din start, construcția legii a fost mai mult de imagine decât bazată pe realități”.

O parte dintre clienți n-au primit însă nici reducerea, nici plafonarea. Legea și normele au fost publicate târziu, spun reprezentanții furnizorilor, și au avut nevoie de timp pentru a pune la punct sistemele informatice.

Și firmele mici vor primi și ele reduceri la facturi

Ion Lungu, CEZ: ”Chiar dacă nu au primit în prima lună în care a venit factura după ce legea a fost aprobată, urmează ca în următoarea lună să se producă toate regularizările. Astăzi, toți furnizorii au pus la punct sistemele și toate facturile din acest moment se emit în conformitate cu legea”.

Și chiar și cele cu reduceri de preț ar mai putea suferi ajustări, pentru că legea a fost interpretată diferit.

Zoltan Nagy, ANRE: ”Vă dau un singur exemplu, care cred că era relativ simplu să fie clarificat. Sunt anumiți cărora ar trebui să li se aplice atât plafonarea, cât și compensarea. Nici legea și nici normele nu sunt clare, ordinea în care cele două măsuri se aplică și nici nu este indiferent. Sunt furnizori care au aplicat mai întâi plafonarea și apoi compensarea și sunt furnizori care au aplicat în ordine inversă. Măsurile pentru reducerea facturilor sunt valabile până în aprilie. Apoi, Guvernul promite o nouă schemă de ajutor”.

Nicolae Ciucă, premier: ”De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție”.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”O posibilitate ar fi să reducem TVA-ul de la 19 la 5% în paralel cu o scoatere din prețul energiei electrice a bonusului de cogenerare și a tarifului de certificat verde, la fel pentru cei care au un plafon de consum de 300 de kw la energie electrică plus o marjă de 10%. Gândim să vedem și în funcție de prețul la gaze naturale ce putem face”.

Firmele mici și mijlocii ar urma să primească și ele reduceri pentru facturi, promite Guvernul. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult