Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, pe ultimul loc la capitolul digitalizare și competențe digitale. Plata taxelor posibilă doar cu prezență fizică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europena la capitolul digitalizarea instituţiilor, însă nu avem nici competente digitale.

De exemplu, la platforma online pentru plata taxelor şi impozitelor, Ghişeul.ro, sunt conectate doar un sfert dintre primăriile din mediul rural. Cei care ar trebui să se ocupe de implemnetare spun că este un proces greoi, între altele, din cauza costurilor. De partea celealtă, autorităţile locale consideră că există probleme mai urgente la sat decât digitalizarea.

Stampilele, dosarele cu şină şi evidenţele ţinute pe caiet sunt lucruri fireşti în cele mai multe primării din mediu rural.

Suntem în comuna Belciugatele, la doar 20 de kilometri de Capitală. Aici, există calculatoare, dar sunt folosite rar. Aşa că cetăţenii care vor să îşi plătească taxele şi impozitele vin fizic la ghişeu, pentru că administraţia locală nu este conectată la platforma ghişeul.ro

Bărbat: „Nici nu ştim ce e ăla, nu ştim, domnisioară.” Reporter: „Cum vă plătiţi taxele? Mergeţi la primărie?” Bărbat: „Da, la primărie mergem. Nu ştim din astea, nu avem noi.” Reporter: „Dar telefon?” Bărbat: „Da, avem, avem telefon.” Bărbat: „De obicei, ne ducem direct la primărie.” Reporter: „Nu v-ar fi mai uşor?” Bărbat: „Normal că ar fi mai uşor, câştigi şi timp.”

Edilul nu vede conectarea la Ghişeul.ro o prioritate.

Citește și
evaziune fiscala
Patron de videochat, trimis în judecată pentru evaziune. Câștigase peste 11 milioane de dolari, dar nu a plătit taxe

Gurlui Mihai, primar: „Care sunt paşii? Păi nu ştiu...Mi se pare o chestiune deja puţin depăşită, să facem o platformă publică pentru a avea acces cetăţenii. Pentru plata taxelor şi impozitelor putem să o facem şi în afară Ghişeul.ro, dar vrem într-adevăr să ne înrolăm pe platforma aceasta şi noi. Le este greu şi celor tineri, să creeze cont, să reţină nişte parole, să facă nişte paşi. Va trebui să existe şi o pregătire a personalului. Mi se pare că se pune carul înaintea boilor, se pare că prea se face caz din această digitalizare în condiţiile în care majoritatea localitailor rurale nu au toate utilităţile."

Canalizare şi apă curentă în comună sunt şi acestea pe lista de aşteptare.

Situaţia nu este singulară.

Datele Ghişeul.ro arată că doar 1.100 de instituţii din administraţia centrală şi locală sunt înrolate în platformă.

Astfel, 99% dintre municipii şi peste 80% dintre oraşele mari sunt deja înrolate, însă, mult mai puţine oraşe mici şi comune au făcut pasul către digitalizare - doar 27%. Ministrul Digitalizării contabilizează problemele.

Sebastian Burduja, ministrul digitalizării: „Este pe de o parte o chestiune de mentalitate. Sunt primării care îşi ţin încă a lor contabilitate pe hârtie sau în tabele Excel simple, care nu se pot integra facil cu Ghişeul.ro. Ca să fie pe Ghişeul.ro trebuie să aibă un soft de contabilitate. Aceste primarii nu îl au deocamdată. El costă, nu e o sumă foarte mare, 10 - 15 mii euro, dar la nivel local el poate fi o barieră în integrarea cu ghişeul.”

Paradoxal, România este una dintre ţările cu cea mai bună conexiune la Internet şi deşi avem multe smarphone-uri le lipsesc competentele digitale. În general accesăm doar platformele online de socializare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult