Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, pe locul doi în lume la mortalitate. Ucraina, printre țările cu o rată de deces mai mică, în ciuda războiului

Your browser doesn't support HTML5 video.

În România se moare mai mult ca într-o țară nimicită de războaie și foamete. Potrivit ultimului raport anual întocmit de CIA, țara noastră a urcat pe locul al doilea în lume în ceea ce privește rata mortalității.  

Asta, în timp ce la capitolul natalitate nu stăm bine deloc, potrivit aceluiași document.

The World Factbook este raportul întocmit de CIA cu profilul fiecărei țări din lume. Acesta este actualizat anual, iar ultimele cifre care privesc România ar trebui să ne dea serios de gândit întrucât confirmă, dacă mai era nevoie, criza demografică pe care o traversăm.

Înaintea noastră mai este doar Serbia. Ce țări au mortalitate mică

Suntem a doua țară din lume după rata mortalității. Avem 15,26 de decese la o mie de locuitori și înaintea noastră mai este doar Serbia, cu 16,39. Cifrele sunt o medie anuală a numărului de decese, dar reprezintă un bun indicator al impactului mortalității asupra ratei de creștere a populației. Sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât Ucraina, țară aflată în plin război, are o rată de deces mai mică, de 13,77 la mie. La polul opus, țările cu mortalitate mică sunt Bahrain, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Citește și
seceta apa Romania metode
13 metode prin care putem reduce consumul de apă. Nu face duș zilnic și axează-te pe axile și zonele intime
Niger, Angola, Benin, Mali și Uganda stau cel mai bine la capitolul natalitate

Nici la capitolul natalitate nu stăm mai bine în context internațional - suntem la coada clasamentului. România ocupă locul 207 din 228 de țări și teritorii analizate, cu doar 8,76 de nașteri la mia de locuitori. Ne urmează Estonia, Letonia și Croația. Cel mai bine la numărul de nașteri stau mai multe țări africane: Niger, Angola, Benin, Mali și Uganda.

Cu o mortalitate ridicată și o natalitate scăzută, este clar că sporul natural nu poate fi decât negativ. Raportul CIA ne situează din acest punct de vedere tot la coada clasamentului, pe locul 231 din 237, cu o rată de creștere a populației negativă de -1,09%. Mai rău decât noi stau doar letonii, moldovenii și locuitorii câtorva insule izolate. În fruntea topului sunt țări precum Siria, Sudanul de Sud sau Niger.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult