Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, măturată de șuvoaie uriașe. Râurile ating cote istorice: ”Nu am văzut în viața mea așa ceva”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Plouă cu necazuri de zile în șir în mai toate zonele din țară. Luni noapte, în localități din județul Botoșani a fost cod roșu de vreme rea și au căzut cantități uriașe de apă.

 

S-au format torenți, care au luat pe sus tot ce le-a apărut în cale, spre groaza oamenilor, prinși într-un coșmar.

Și în Bihor a fost emis cod roșu, iar localnicii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT pentru a se adăposti de furia naturii. Și veștile nu sunt deloc bune.

Un cod portocaliu vizează mai bine de jumătate din țară până la ora 10. În plus, rămâne în vigoare un cod galben peste toată România, care expiră abia joi.

A fost prăpăd azi-noapte în comuna Rădăuți-Prut din Botoșani, o zonă vizată de doua coduri roșii.

Citește și
România, sub cod portocaliu de ploi torenţiale
România, sub cod portocaliu de ploi torenţiale. Zeci de localități au fost inundate

Într-o localitate din apropiere au căzut 108 litri de apă pe metrul pătrat, iar șuvoaiele formate au măturat totul în cale.

”Unde sunt vacile? Mai sus, pe câmp. Uite acolo…, e cât gardul. Uite că apa încă crește!”.

Zeci de gospodării au fost inundate, la fel și câteva locuințe.

”Reporter: A intrat apa în toată casa? Proprietarul unei gospodării distruse de apă: Da, tot. Am și o cameră făcută nouă, dar a fost luată de ape. A luat cotețul cu găini, porci înecați. Mai era o cameră unde țineam vreo 5 animale, dar s-a dus cu totul”.

”Localnic: Cam doi metri avea apa în curte. Reporter: A intrat și în casă? Localnic: Da. Și în casă a intrat. La vecini e mai grav. Am 52 de ani, dar nu am văzut în viața mea așa”.

 

Ar putea urma inundații și mai grave

 

Pompierii au intervenit pentru a recupera oameni izolați în case. Ce urmează ar putea fi mai rău.

Apele Prutului ar putea atinge cota istorică înregistrată în 2008, când aproape un sfert din locuințele din comună au fost distruse de ape.

Șeful ISU Botoșani: ”Eu am luat în calcul ora 14.00. Atunci o să fie vârful la Cernăuți. Face 12 ore. Până la Oroftiana? Da. Dar noi vorbim aici de Rădăuți Prut. Altă viitură”.

Col. Cristian Amarandei, șeful ISU Botoșani: ”Stânele au fost evacuate din zona de pericol, iar pentru populația care locuia în zona inundabilă deja s-au luat măsuri și s-au deplasat în zonă mai sigură. Era o problemă cu o persoană izolată, dar s-a luat legătura cu DSP și urma să fie carantinată instituționalizat”.

Ploile torențiale și viiturile au făcut prăpăd și în Mureș. La Sovata, zeci de gospodării și subsolul spitalului au fost inundate.

Localnic: ”A început la opt jumate, a venit o ploaie de nu s-a văzut nici doi metri. Nu se poate trece apa. În gospodărie în spate la animale, e până și acolo, sunt toate mașinile. Până când nu se retrage apa nu avem ce face. Nu are scurgere, degeaba scoatem pe drum că nu se întâmplă nimic”.

Oamenii au încercat să oprească apa cu saci cu nisip, dar în zadar.

A fost rău luni seară și în Oravița, județul Caraș-Severin. În zonă a plouat zile în șir, iar apa scursă de pe versanți a făcut acum dezastru.

 

”Dezastru, dezastru...”

 

Aluviunile au blocat mai multe străzi și în zeci de gospodării au năvălit șuvoaiele.

”Dezastru, dezastru. Să nu mergeți în față că e mare”.

”Tot așa vine. Din ce în ce mai mult vine”.

Zeci de militari s-au chinuit ore bune pentru a curăța curțile.

”Uită-te la garaj, se mai vede doar jumătate”.

Natura s-a dezlănțuit luni seară din nou și în câteva localități din nordul și sudul județului Bihor. A fost cod roșu de vreme rea, iar oamenii au fost avertizați de pericol prin sistemul RO-Alert.

”Un pârâu umflat acoperă șoseaua cu apă”.

”Așa ceva...”.

Preotul din Budoi a filmat peisajul dezolant lăsat în urma. În imagini se vede cum șoseaua s-a transformat în râu.

În schimb, pe drumul care face legătură între Bacău și Moinești, luni seară un copac a fost doborât de furtună. Circulația a fost blocată pe ambele sensuri zeci de minute.

 

”Tot s-a distrus!”

 

În județul Neamț a fost luni cod roșu de inundații în 5 orașe și 47 de comune. Apele de pe versanți au adus bolovani și bușteni.

O femeie a fost salvată în ultimul moment din calea șuvoaielor. 90 de gospodării au fost inundate în comuna Pipirig.

”Reporter: Aici cât a fost apa de mare? Bărbat: Până aici. Uite aici, vino! Se vede pe temelia casei. Reporter: Ați mai apucat să salvați ceva? Bărbat: Ce era aici tot s-a distrus!”.

Bărbat: ”Apa era sub genunchi. Nu am mai putut decât să mai scot din dulapuri”.

Femeie: ”Uitați la frigider, până aici așa”.

În tot dezastrul, un tânăr din Vatra Dornei a găsit motiv să facă haz de necaz. A ieșit pe o stradă plină cu apă cu o saltea gonflabilă.

”Hai la mal, hai la mal!”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult