Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, groapa de gunoi a Europei. Peste 14.000 de tone de deșeuri, oprite în 2021 la intrarea în țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

România continuă sa fie groapa de gunoi a Europei. Anul trecut, au ajuns la noi de trei ori mai multe transporturi ilegale de deșeuri decât în 2020, iar Poliția a găsit în țară de șase ori mai multe depozite în care erau ascunse.

Peste 14.000 de tone de gunoaie au fost descoperite în acest fel. Ministrul de Interne și cel al Mediului au promis că, în cel mult o lună, transporturile ilegale de deșeuri vor fi oprite.

Chiar luna trecută comisarii Gărzii de Mediu au depistat un transport de deșeuri din haine importate din Canada. Le adusese în țară o firmă din Târgu Mureș, sub pretextul că sunt curățate, dezinfectate și vor fi revândute. Trei containere cu peste 70 de tone de deșeuri inutilizabile au fost trimise înapoi din portul Constanța. La sediul firmei importatoare, comisarii au mai găsit încă 500 de tone de haine murdare, rupte și mucegăite. Firma importa gunoaie încă din 2004 sub paravanul unei afaceri cu haine second-hand, spun anchetatorii.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: "Infracțiunile împotriva mediului au căpătat, în ultimii ani, o dimensiune alarmantă. Au fost sesizate 513 infracțiuni vizînd operațiuni ilegale cu deșeuri și au fost descoperite 14.839 tone de deșeuri amestecate, 81.478 de litri de substanțe periculoase și 147 de kilograme de mercur".

Cele mai mari cantități de gunoi au intrat prin portul Constanța. Aici au fost descoperite aproape 7.000 de tone de deșeuri. Potrivit legislației europene, orice operator poate transporta liber deșeuri reciclabile dar adesea acestea nu ajung la reciclat ci sunt depozitate în diferite locuri, îngropate sau arse pe câmp.

Citește și
gunoaie
România devine groapa de gunoi a altor țări. Zeci de tone de deșeuri au ajuns în Portul Constanța

De luna viitoare, transportatorii de deșeuri vor fi lăsați să treacă doar prin 15 puncte de frontieră, promit reprezentanții Ministerului Mediului și Internelor.

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor: "Am propus pe lângă limitrea punctelor de trecere a frontierei un sistem de trasabilitate și un registru în care trebuie să se înregistreze toți operatorii care desfășoară astfel de activități, toate transporturile să fie înregistrate care va fi unul electronic în cel mai scurt timp posibil".

Garda de Mediu nu are suficienți oameni ca să controleze transporturile de deșeuri la toate cele 92 de puncte vamale din țară. Din aceasta cauza, camioanele, trenurile si vapoarele care vor aduce în țară deșeuri valorificabile vor trimise la un punct vamal cu echipe mixte de control. Ministrul Mediului promite că va face și o aplicație mobilă precum "inspectorul pădurii" prin care oricine să poată verifica un camion încărcat cu gunoaie care circulă pe șoselele României.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult