Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este pe primul loc în Europa la cancerul de col uterin, dar nu face nimic să prevină o boală care poate fi eradicată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un tip de cancer poate să dispară! Vorbim despre cancerul de col uterin. Cum? Prin vaccinare anti-HPV, făcută în cazul ambelor sexe.

Până atunci însă, România este pe primul lor în Europa în privința mortalității prin cancer de col uterin avansat.

Cum poate ști cineva că are infecția HPV și cum se abordează aceasta ca să nu se ajungă la cancer? Explicații imediat, la Doctor de Bine.

Prof. univ. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie: ”Cancerul de col uterin este o boală infecțioasă, este o boală virală transmisibilă sexual. Există cea mai mare șansă ca ea să devină o boală uitată cu două condiții - să se vaccineze și băieții și fetele între 11 și 18 ani ideal. Să se facă o campanie de depistarea a femeilor infectate, să vedem dacă au leziuni și să se trateze”.

Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cu un kit special, orice femeie își poate recolta singură secreții din vagin. Kit-ul se duce apoi la un laborator acreditat. Așa puteți ști dacă aveți tulpinile înalt oncogene, numite 16 și 18.

Citește și
Țările aproape să eradicheze cancerul uterin, datorită vaccinului anti-HPV
Țările aproape să eradicheze cancerul uterin, datorită vaccinului anti-HPV

Dacă nu aveți aceste tulpini, vaccinarea anti-HPV vă protejează de infecție. Poate fi făcută pînă la 45 de ani - cu 3 doze. Doza zero, apoi o doză la 2 luni și încă o doză la 6 luni după doza inițială.

Odată apărută infecția, după contact sexual, poate fi învinsă de sistemul imunitar. Va fi învinsă ușor, dacă ați făcut vaccinul. Dacă sistemul de apărare nu reușește să elimine virusul, pot apărea leziuni canceroase în colul uterin. 

Statul nu include și băieții în programul de vaccinare, astfel încât prevenția reală nu există

Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie: ”Nu există tratament pentru virus. Nu există tratament țintit pentru pacientele care au leziuni le col. Se face test Papanicolau să vedem leziunile, apoi se elimină”.

Testarea Papanicolau arată eventualele leziuni celulare. Și le clasifică. Tratamentul leziunilor din colul uterin înseamnă eliminarea chirurgicală a acestora. Dacă vorbim de leziuni precanceroase, odată eliminate, dispare riscul de cancer. Dar, dacă virusul există, poate face alte leziuni.

Vaccinarea ajutată sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l elimine eficient. Între 11 și 18 ani, fetele pot fi vaccinate prin programul național. Vaccinul se face la medicul de familie și nu costă.

Din păcate, în acest program nu sunt incluși și băieții între 11 și 18 ani. Dacă vor să se vaccineze, dozele costă. Fără vaccinarea în masă a fetelor și a băieților, prevenția reală a bolii nu există.

Până la 14 ani, se fac două doze, după această vârstă -  3 doze.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult