Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România a ajuns pe podiumul european al scumpirilor la energie electrică, potrivit Eurosat

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este pe podiumul european al scumpirilor la energie. Potrivit unui raport „Eurostat”, pentru prima jumătate a anului avem a treia cea mai mare creștere de prețuri la energie electrică, în contextul liberalizării pieței.

Și la gaze prețurile au explodat, însă abia în toamnă. Deși toate țările Uniunii sunt afectate de scumpiri, specialiștii în energie spun că vom rămâne în prima parte a clasamentului.

Prețul energiei electrice a crescut în majoritatea statelor europene, adică în 16 țări, potrivit Eurostat, în prima jumătate a acestui an față de anul trecut, perioadă în care la noi piața a fost liberalizată.

România este în topul scumpirilor. Cele mai mari creșteri au fost în Slovenia, unde prețurile s-au majorat cu 15%, în Polonia, cu 8%, iar noi suntem pe locul al treilea, cu 7%, comparația fiind făcută în moneda națională.

Sunt și țări unde prețurile au scăzut în primul semestru. Olanda, de exemplu, unde energia electrică s-a ieftinit cu 10%.

Citește și
Compensarea energiei și a gazelor pentru populație a fost aprobată prin OUG. Cât se deduce din facturi
Compensarea energiei și a gazelor pentru populație a fost aprobată prin OUG. Cât se deduce din facturi

Dacă vorbim de prețul în euro, analiza arată că cea mai scumpă energie electrică e în Germania - aproape 32 de euro pentru 100 de kwh, Danemarca și Belgia urmează în top, însă cele mai mici prețuri, adică 10 euro, sunt în țările vecine, Ungaria și Bulgaria. România este însă undeva la jumătatea clasamentului european, cu un preț mai mare, 15 euro.

Acestea sunt datele centralizate de Eurostat pentru primul semestru, dar la începutul semestrului al doilea prețurile au explodat atât pentru energia electrică, cât și pentru gaze. Acesta este prețul en gros în Uniune și iată ce creștere am înregistrat în această toamnă, e aproape verticală linia. Creșteri care s-au reflectat deja în facturilor românilor, care au fost mai mari în septembrie cu aproape 25% la energie electrica și 20,5% la gaze, potrivit INS.

Ion Lungu, Asociația Furnizorilor de Energie din România: "Nu am avut capacități suficiente care să satisfacă cererea de energie din România și dacă nu ar fi fost importurile probabil că prețurile ar fi fost și mai mari. Vedeți discuția și cu gazele că de regulă avem prețurile de import mai mari decât cei pe care le au în medie cei din UE. Noi importăm, ca majoritatea Europei, din Rusia, iar faptul că noi importăm o cantitate relativ mică fașă de alte țări din UE nu prezentăm așa un interes deosebit pentru Gazprom și atunci sigur condițiile sunt mai neplăcute".

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: "La gaze, începând cu 1 iulie, prețurile au crescut în repetate rânduri și în mărimi foarte ridicate. Ne vor duce într-un top al scumpirilor la gaze pe care, probabil, o să-l vedem când Eurostat va prezenta statistica pentru întreg anul 2021".

La fel ca și celelalte țări, România ar urma să acorde sprijin pentru plata facturilor și să plafoneze prețurile. Legea a trecut de Senat și urmează să fie votată de deputați.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult