Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Refugiații ucraineni au fost așteptați la vama Siret cu ceaiuri calde în cea mai friguroasă noapte de la începutul războiului

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost cea mai rece noapte în Vama Siret de când a început războiul în țara vecină.

Citește aici LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina. Ultimele informații

Temperaturile au coborât sub -5 grade Celsius, iar refugiaţii au trecut frontiera în pas grăbit, din cauza frigului aprig.

Voluntarii i-au dus imediat la locurile de cazare pregătite, pentru a-i adăposti peste noapte.

Cei mai mulţi ucraineni sunt în tranzit, însă sunt şi familii blocate de câteva zile în centrele de ajutor. Ar vrea să plece în altă țară, dar nu știu unde.

În vama Siret, voluntarii i-au așteptat pe refugiații înfriguraţi cu ceaiuri şi supe calde şi au pornit toate sursele de încălzire din tabără.

S-au anunţat – 10 grade celsius noaptea trecută. Pentru a face faţă frigului cumplit, refugiaţii s-au învelit cu pături groase, primite de la voluntari.

Cel mai greu a fost, însă, pentru copii. Imediat oamenii au fost îndrumați spre microbuzele ISU sau spre autocare, pentru a fi duși la cazări.

„E foarte frig, mai ales pentru copii, dar voluntarii de aici fac o treabă bună. Eu ca şi mamă simt. Înseamnă foarte mult ajutorul. Sunt foarte recunoscătoare pentru ce au făcut românii”, a spus Ana, o refugiată.

Într-un centru de ajutorare din Sinăuţi, zeci de familii s-au adăpostit după ce au trecut graniţa in România. Olga şi sotul ei, Alexander se gândesc cu disperare unde vor merge mai departe cu cele două fetiţe ale lor, de 4 şi 2 ani. Au plecat din Dnipro, în urmă cu 5 zile pentru că nu au mai rezistat să se ascundă la subsolul blocului. „Luam fetele, nici nu aveam timp sa le îmbrăcam, le luam subsuoară și fugeam la subsol și tot așa timp de 5 -6 ori pe zi, și tot așa timp de o săptămână. Copiii erau speriaţi, li se făcea rău, nu mai voiau să coboare.. acolo era întuneric”, a povestit Olga.

Pentru că bărbatul s-a accidentat la locul de muncă şi a fost operat la un ochi, a fost lăsat să treacă graniţa.

„Era totul bine, nu ne lipsea nimic, iar brusc am pierdut totul şi nu ştim încotro să apucăm”, a mai spus Olga.

Caterina și-a luat surorile de 17 și 9 ani și au fugit din calea războiului. „Ne-au urcat într-un autobuz şi ne-am luat rămas bun. Este greu când trebuie să îţi părăseşti casa”, a spus Caterina.

Până acum, aproape 80.000 de refugiaţi au trecut graniţa prin punctul de trecere din Siret. La nivel naţional, au intrat în România peste 350.000 de cetăţeni ucraineni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult