Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Referendumul pentru familie. Mai multe secții de votare din Teleorman sunt închise, din cauză că nu au președinți

Referendumul pentru familie 2018. Câteva secții de votare din județul Teleorman și din Sectorul 3 al Capitalei nu s-au deschis încă, sâmbătă, deși la ora 07.00 a început referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cauza este legată de faptul că aceste secții nu au preşedinţi, informează News.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, în majoritatea secţiilor de votare din ţară procesul de votare la referendum deja a început, însă există câteva excepţii în Sectorul 3 al Capitalei, unde unele secţii de votare nu au preşedinţi sau aceştia nu au preluat materialele necesare votării.

De asemenea, în judeţul Teleorman, la o secţie de votare urmează să fie desemnat un alt preşedinte după ce cel desemnat iniţial a renunţat din cauza unui deces în familie.

Reprezentantul ministerului a mai precizat că în timpul campaniei pentru referendum şi în cursul zilei de vineri au avut loc 48 de incidente electorale, fiind vorba în mare parte despre bannere amplasate ilegal, propagandă şi distrugerea afişelor electorale. Poliţiştii au dat amenzi în valoare totală de 3.500 de lei.

Citește și
referendum, sectii votare
Referendumul pentru familie. Sistemul informatic care monitorizează prezența și previne votul ilegal nu va funcționa

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie are loc sâmbătă şi duminică, întrebarea adresată alegătorilor la referendum fiind „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu „Da" sau „Nu".

Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”.

Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00.

În cursul săptămânii, 4.000 de preşedinţi ai secţiilor de votare din ţară au renunţat la funcţii. 

Elena Calistru, reprezentant ONG: „S-au retras din cauza haosului pentru că oamenii nu vor să-şi asume responsabilitatea pentru un proces destul de prost organizat şi pe care nu-l pot controla. Acest referendum stă sub domnia unor vulnerabilităţi mari în ceea ce ţine de potenţiale fraude.”

Spre deosebire de precedentele alegeri, cele parlamentare din 2016, la Referendum nu va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare și de prevenire a votului ilegal, iar în secţiile de votare camerele de supraveghere vor fi oprite.

De asemenea, când se va calcula prezența la vot, va conta numărul de semnături de pe listele electorale şi nu al buletinelor din urne.

Elena Calistru, reprezentant ONG: „Mă aştept să existe discrepanţe între numărul participanţilor şi votului, buletine de vot care dispar.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult