Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rectificarea bugetară, dezbătută în comisiile de buget-finanțe. Miza este majorarea pensiilor cu 40%, cerută de PSD

Rectificarea bugetară prin care s-au majorat pensiile cu 14% va fi dezbătută de comisiile de buget-finanțe din Parlament iar Marcel Ciolacu a anunțat deja că vrea să o modifice pentru a obliga Guvernul să atingă procentul de 40%.

Un raport pe OUG care să fie întocmit de comisii este așteptat până pe 10 septembrie, iar termenul pentru amendamente se încheie cu o zi mai devreme, relatează Agerpres.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a declarat marți că scopul principal al parlamentarilor social-democraţi este acela de a elimina articolul din OUG prin care pensiile "au fost diminuate cu 26%".

Alfred Simonis se referă la diferența între procentul de 40% în care insistă PSD și cel de 14% de creștere a pensiilor prevăzut în rectificarea bugetară. PSD cere majorarea cu 40%, prevăzută în legea adoptată anul trecut, procent pe care liberalii susțin că nu au cum să-l atingă în contextul provocărilor economice generate de criza coronavirusului. La fel, PNL nu poate asigura nici dublarea alocațiilor, ci doar creșterea acestora și a pensiilor, în etape.

„Probabil că săptămâna viitoare vom avea rectificarea adoptată fără acel articol. Prin urmare, pensiile vor fi majorate cu 40%, conform legii în vigoare, iar Guvernul nu mai are niciun mecanism, niciun fel de tertip, prin care să încerce, oricât de mult şi-ar dori, să evite această majorare de care pensionarii României au foarte mare nevoie", a conchis Alfred Simonis.

Citește și
Monica Anisie, Nelu Tătaru
Părinții află în 10 septembrie condițiile în care copiii încep școala pe timp de pandemie
Ce spun liderii PSD și PNL

 

Ludovic Orban a afirmat însă în repetate rânduri că nu sunt bani la buget pentru majorarea cu 40% a pensiilor, în condițiile restricțiilor economice din prezent generate de criza sanitară.

„Să creştem punctul de pensie, să găsim resurse pentru a susţine creşterea alocaţiilor pentru copii, am găsit resurse să susţinem autorităţile locale în eforturile pe care le fac pentru a putea face cheltuielilor în timp de pandemie. De asemenea, am alocat resurse financiare pentru susţinerea angajaţilor în cadrul măsurilor active, pentru susţinerea companiilor. Solicit parlamentarilor să voteze rectificarea bugetară ca o bază solidă pentru reluarea procesului de creştere economică, pentru o revenire rapidă a economiei româneşti, care, ulterior, să permită creşterea veniturilor cetăţenilor", a afirmat Orban.

Decizia pare însă a fi luată deja la nivelul PSD pentru că președintele partidului, Marcel Ciolacu, s-a antepronunțat deja.

„PSD va respinge ordonanţa de rectificare emisă, din punctul nostru de vedere, ilegal. Scrie şi în Constituţie. Drepturile şi libertăţile cetăţenilor nu se modifică prin OUG, ci numai prin lege prin Parlament", a declarat Marcel Ciolacu, pe 21 august, la RTV.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult