Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Record de poluare înregistrat în București. Limita maximă admisă, depășită și de 10 ori

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși România este în carantină totală și avem restricții drastice de circulație, Capitala se luptă cu poluarea.

Azi-noapte, în București, au fost înregistrate din nou valori uriașe de poluare, după cum arată informaţiile furnizate de rețeaua națională.

În cazul particulelor mari de praf, am avut depăşiri cu peste 1200 la sută ale limitelor maxim admise.

În tot acest timp, rețelele independente de monitorizare a aerului au indicat o cu totul altă situație.

Deși avem străzi aproape pustii și multe activități suspendate din cauza pandemiei de coronavirus, în trei zone din București a fost depășită azi-noapte limita de poluare.

Pe Calea Victoriei, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului a înregistrat un maxim al indicelui la ora 23:00. Atunci, valoarea era de două ori mai mare decât limita admisă. Cantitatea de particule mari de praf, adică PM 10 - o componentă a indicelui, a înregistrat depășiri de 1289 la sută. Culmea, datele oferite de o asociație care monitorizează independent de stat calitatea aerului arată o cu totul altă situație. Potrivit informațiilor furnizate de organizație, lucrurile nu ar fi stat atât de rău. La aceeași oră, cantitatea de PM10 admisă era depășită cu doar 44 la sută.

Citește și
somaj
Zeci de milioane de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus

Dispozitivele Rețelei Naționale au înregistrat valori alarmante și în zona Lacul Morii și Mihai Bravu. Alexandru Rădulescu Managerul Airly România: "Din ce am înțeles în zona Lacul Morii unde au fost 600 micrograme PM 10, ceea ce e o cifra foarte mare. În zona aceea e și un șantier aproape de stația națională. Mai sunt senzori de la alte rețele independente, arată valori ok nu arată depășiri, pe o altă rețea au fost valori cam până la 250 de micrograme. Rețeaua airly au fost între 50 și 60 de micrograme". Reprezentantul acestei rețele independente spune că s-a ajuns în această situație din cauza unui flux de vânt care vine din zonele aride cum ar fi Sahara. Alexandru Rădulescu Managerul Airly România: "Cred că depășirea cea mai mare este o combinție între această poluare cu norul de praf care va mai continua până luni din ce înțeleg și niște surse de poluare locală. Totodată nu sunt arederi în zonă pentru că acest senzor de la acea stație națională nu arată valori foarte mari de monoxid de carbon. Deci într-adevăr sunt niște particule de praf, cred este că este o combinație dintre local și praful ăsta care vine pe tot continentul".

Pe de altă parte, Ministerul Mediului a anunțat printr-o postare pe o rețea socială că aceste creșteri vin în contextul vântului care a suflat cu putere și a adus praful de pe câmpurile din jurul Bucureștiului. Gabriela Băncilă - Șeful centrului național de prognoză, Meteorologice ANM: "Vântul a atins viteze de până la 50-58 de km pe oră, această circulație a aerului a fost una intensă a fost una predominant estică adică vântul a bătut din spre est spre vest existând posibilitatea în contextul acestei configurație atmosferice ca particule de praf din imediată apropiere a Capitalei să fie transportate în zona Bucureștiului". În urmă cu mai bine de două săptămâni, în Capitală au fost înregistrate valori de poluare de până la zece ori mai mari decât limitele maxime admise.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult