Zeci de milioane de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus

Ultima actualizare: 27-03-2020 07:14
somaj
Getty

Zeci de milioane de oameni riscă să îşi piardă locurile de muncă din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei analize a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), o agenţie a ONU, transmite Reuters.

Potrivit estimării precedente a agenţiei ONU, numărul persoanelor fără loc de muncă din cauza pandemiei ar fi urmat să crească până la 24,7 milioane de persoane.

Cu toate acestea, Sangheon Lee, directorul departamentului de politică pentru ocuparea forţei de muncă al OIM, a declarat joi, la Geneva, că amploarea şomajului temporar, disponibilizările şi numărul de cereri de prestaţii de şomaj vor fi mult mai mari.

„Încercăm să evaluăm şocul temporar în modelarea noastră estimativă. Amploarea fluctuaţiei este mult mai mare decât anticipăm ", a spus el.

„Proiecţia va fi mult mai mare, mult mai mare decât cele 25 de milioane pe care le-am estimat”, a adăugat acesta.

Prin comparaţie, criza financiară globală din 2008-2009 a crescut şomajul global cu 22 de milioane.

În Statele Unite, unde, ca şi în multe părţi ale lumii, măsurile de combatere a pandemiei au dus la oprirea bruscă a activităţilor economice, numărul americanilor care au solicitat ajutoare de şomaj s-a ridicat la peste 3 milioane săptămâna trecută.

Acest lucru a detronat recordul anterior de 695.000 de cereri, stabilit în 1982. Economiştii chestionaţi de Reuters au anticipat că solicitările vor creşte la 1 milion, deşi estimările erau de până la 4 milioane.

Datele se adaugă unui scenariu alarmant exprimat de preşedintele Băncii Rezervei Federale din St Louis, James Bullard, care a avertizat că până la 46 de milioane de oameni din ţară - aproape o treime din lucrătorii americani - îşi pot pierde locurile de muncă pe termen scurt.

Ţările din întreaga lume resimt şocul provocat de coronavirus, care a infectat peste 470.000 de oameni, a ucis peste 21.000 şi care, potrivit aşteptărilor, va declanşa o recesiune globală.

În India, unde premierul Narendra Modi a anunţat în această săptămână măsuri restrictive la nivel naţional, timp de 21 de zile, pentru a stopa răspândirea bolii, grupurile industriale au avertizat că pierderile de locuri de muncă ar putea ajunge la zeci de milioane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO