Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Recompensa uriașă primită de vânătorul de comori din Gorj care a făcut una dintre cele mai importante descoperiri din România

Un bărbat din Gorj a primit o recompensă semnificativă din partea statului pentru descoperirea pe care a făcut-o acum un an la marginea unui sat.

După o descoperire remarcabilă făcută acum un an, Gabriel Betej a fost recompensat de către statul român pentru găsirea unui set de brățări tracice din aur, vechi de peste 3.000 de ani, în județul Gorj. Descoperirea sa, evaluată la aproximativ 30.000 de euro, i-a adus o sumă în valoare de 12.150 de euro, după impozitare, scrie adevarul.ro.

„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitați. Brățările au fost evaluate la 30.000 de euro și eu am primit 45%. Sunt mulțumit de sumă și abia aștept să fie expuse la Muzeul Județean. Pentru mine, aceasta este cea mai mare recompensă. Am primit banii în aproape șase luni. Banii i-am pus deoparte pentru zile negre“, a spus bărbatul.

Deși pare mai degrabă un rest de sârmă aruncat de un electrician după ce și-a încheiat lucrarea, obiectul ar fi de fapt o brățară dacică, veche de trei mii de ani, spun unii specialiști. Descoperirea a fost facută pe raza comunei Prigoria, nu departe de sediul primăriei.

„Fac parte din categoria «Tezaur». Este cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. Acesta a precizat că este nevoie de vitrine speciale pentru ca brățările să fie expuse, iar acestea au fost comandate, urmând să fie prezentate în permanență în cadrul muzeului, conform sursei citate.

Citește și
parc
Comoara descoperită de un turist într-un parc din SUA. Valorează 26.000 de euro | FOTO

Bărbatul a predat obiectul găsit la Direcția pentru Cultură Gorj. A mai făcut și alte descoperiri, dar nu a fost recompensat niciodată de stat.

Este prima descoperire de acest fel, din Gorj, deși în zonă există numeroase dovezi ale existenței dacilor pe aceste meleaguri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult