Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția unei tinere întrebată dacă știe picturile lui Bălașa: ”Nu, nu ştim, că nu suntem de aici"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Două picturi murale semnate de celebrul artist român Sabin Bălașa au fost vandalizate la Facultatea de Inginerie din Galați.

Operele de artă, care nu erau securizate, au fost scrijelite cu pixul și tăiate. Vandalii au scris ”M*** Steaua!” Indignați, profesorii au apelat la o echipă de restauratori pentru a le salva. Semnătura lui Bălașa valorează în prezent zeci sau chiar sute de mii de euro.

Restaurator: "Cel care a scris a apăsat atât de tare încât era trecut de stratul de culoare. Noi nu am făcut nimic altceva decât să îndepărtăm pixul. Operaţiunile pe care ar trebui să le facem ar necesita o intervenţie mai incisivă."

Lucrarea batjocorită în acest fel se numeşte "Horă". Este o pictură murală terminată de Sabin Bălaşa în 1990. Ilustrează o horă de fete care trasează conturul României, alături de teritoriile cedate - Cahul, Ismail şi Bolgrad - în urma tratatului de la Berlin din 1878.

Alături, se află lucrarea de dimensiuni şi mai mari - "Războinicii". Este o frescă realizată de Bălaşa în 1975. Până în 1988, a fost găzduită de Muzeul Militar Central din Bucureşti, apoi mutată, piesă cu piesă, la Galaţi, şi refăcută chiar de artist.

Citește și
tren cfr murdar
Reacția directorului CFR când vede un vagon proaspăt reabilitat. ”Arată jalnic”

Cătălin Fetecău, Facultatea de Inginerie, Galaţi: "Suntem în curs de dezprăfuire şi la fresca Războinicii, va urma apoi să punem un totem cu denumirea lucrărilor, cu o scurtă poveste e lor. Valoarea lor este estimată la câteva sute de mii de euro."

Studenţii trec zilnic pe lângă aceste opere de artă, care nu sunt deloc securizate. De ce să ne mai mire gestul vandalilor câtă vreme chiar cei care au în patrimoniu operele de artă și-au bătut joc de ele. Au scris numărul de inventar direct peste pictură, cu auriu, ca să se asorteze. probabil.cu albastrul lui Bălaşa.

Reporter: De Săbin Bălaşa ai auzit? Tânăr: Nu! Reporter: Recunoaşteţi lucrările astea? Studente: Nu, nu ştim, că nu suntem de aici!

Specialiştii de la Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi spun că picturile murale au nevoie de conservare şi protecţie.

Denis Brânzei, restaurator de artă: "S-a trecut la îndepărtarea depunerilor neaderente prin aspirare şi pensulare uşoară, după care zgârieturile, unde era stratul suport sărit au fost chituite."

În "Sala Paşilor Pierduţi", împărţită între Universitatea Alexandru Ioan Cuza şi Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, tronează 19 picturi murale, realizate de Sabin Bălaşa. Aici însă toate sunt bine conservate şi păzite de camere video şi paznici.

Ionuț Nistor, director muzeu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza": "Sunt două măsuri de securitate. Unul care ţine de amplasarea unor benzi care să delimiteze spaţiul pietonal de pictură şi apoi amplasarea unor camere video."

Pictorul Sabin Bălaşa a trăit între 1932 şi 2008. Artistul a lăsat în urmă o operă râvnită de marii colecţionari din toată lumea.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult