Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Copacul anului în România, ”masacrat” cu drujba. Reacția primarului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un platan secular, declarat "copacul anului în România" și aflat printre cei 16 cei mai importanți copaci din Europa, a încins spiritele în Câmpeni - județul Alba.

Primăria a trimis mai mulți muncitori să îl curețe cu drujba, iar oamenii spun că l-ar fi tăiat de tot, dacă nu interveneau.

Platanul se află prea aproape de casa de cultură, care se renovează.

Martoră: "Asta se întâmplă cu arborele anului 2019 în România. Săptămâna trecută era în Parlamentul european, se vorbea despre el, iar priviţi ce face cu el."

Martoră: "Aşa se face o toaletare doamna viceprimar? Viceprimar: Vă jur că vă lovesc telefonul şi vi-l arunc!"

Secvenţele cu muncitorii trimişi să taie crengile copacului - bătrân de 200 de ani - au fost filmate de o localnică, revoltată de felul în care - spune ea - era masacrat arborele.

Platanul a fost votat, pe internet, copacul anului în România şi acum câteva zile a fost inclus în clasamentul celor mai importanţi 16 arbori din Europa. În competiţie, a intrat după ce, anul trecut, mai mulţi localnci s-au opus tăierii lui.

Autorităţile marcaseră platanul ca să îl doboare, pentru că lângă el se fac lucrări de extindere a Casei de Cultură.

Acum, primăria susţine că vrea doar să îl cureţe de crengile uscate. Cei care apără copacul sunt însă de parare ca lucrarea a fost făcută de oameni fără pregătire.

Localnic: "Tot ce e frumos, distrug! Uite şi tu copacul ăsta cum l-au tăiat."

Localnic: "Nu e bine, şi-o bătut joc de bietul pom."

Deşi oamenii sunt nemulţumiţi, primarul din Câmpeni susţine că platanul trebuia toaletat pentru a face loc construcţiei de lângă el.

Călin Andreș, primar Câmpeni: "Am tăiat 30-35 la sută din coronament pentru a putea continua lucrările. Am contactat specialişti silvicultori care ne-au spus cum să facem tăierea ca să nu afectăm dezvoltarea copacului. O să avem şi casa de cultură şi platan."

Stana Dragoiu, activist: "Domnul primar a tăiat copacul în proporţie de 50 la sută, dar este recomandat că arborii să fie toaletaţi doar dacă este nevoie."

Localnic: Copacul ăsta eu îl ştiu de când eram copil şi nu trebuia să se atingă de el. Este mândria Muntilor Apuseni." După izbucnirea scandalului, primăria a dat asigurări că nu va tăia copacul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult