Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția angajaților care trebuie să demonstreze de 2 ori pe an că nu sunt agresori sexuali

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toţi angajaţii care vor intra în contact cu copiii ori cu persoanele vulnerabile sunt obligaţi să treacă pe la poliţie o dată la şase luni, pentru a demonstra că nu sunt agresori sexuali.

Primii vizaţi sunt profesorii şi medicii. Această regulă a intrat în vigoare odată cu legea Registrului agresorilor sexuali.

"Este o idee bună implementată prost", spun doctorii, care se plâng că oricum sunt îngropaţi în birocraţie.

Iniţiată după scandalul poliţistului pedofil, care continua să lucreze la Brigada Rutieră, deşi comisese şi alte agresiuni, legea Registrului agresorilor sexuali prevede crearea unei baze de date cu toate persoanele care au comis infracţiuni de această natură.

Actul normativ vrea să îi împiedice pe aceştia să se angajeze în locuri în care pot interacţiona cu minori sau cu persoane vulnerabile. Mai exact, cei care lucrează în şcoli, grădiniţe, spitale, azile de bătrâni sau centre de plasament trebuie să ducă la serviciu o adeverinţă de integritate, care este valabilă şase luni şi se obţine de la poliţie. Medicii cred că verificarea putea fi făcută şi altfel.

Citește și
Gunoi in Delta Dunarii
Delta, uitată de autorităţi. Gunoiul îl iau şacalii, şalupele se folosesc la cărat voturi

Eva Cristescu, medic de familie: "Oricum ne plictisim de moarte în cabinete, stăm şi ne jucăm solitaire, aşa că era nevoie să ne mai dea de făcut o sarcină în plus. Nu ne ajunge că facem drumuri la DSP, la Casa de Asigurări, acum mai trebuie să ne rezervăm o zi la şase luni să facem cozi la secţiile de poliţie."

Şi cei din şcoli şi grădiniţe, inclusiv cele private, spun că e bine să fie verificaţi angajaţii, dar ar fi preferat să obţină online adeverinţa.

Mădălina Gidiuța, fondatorul unui grup educaţional: "Nu este comod pentru noi ca o dată la şase luni să plece toţi angajaţii la poliţie şi să dea acolo de o altă masă mare de angajaţi care fac acelaşi lucru."

Reprezentanţii Poliţiei Române trebuie să termine lista agresorilor sexuali din toată ţara, dar pot elibera la cerere adeverinţe şi până atunci.

Aceeaşi lege îi obligă pe poliţişti să îi verifice acasă pe cei înscrişi în registru, cel puţin o dată la 3 luni. De altfel şi agresorii au obligaţii, de exemplu să îi anunţe pe poliţişti de fiecare dată când au de gând să părăsească oraşul pentru mai mult de 15 zile.

În cazul în care refuză să colaboreze, agresorii sexuali riscă până la 3 ani de închisoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult