Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Războiul a făcut din România un pion important pe piața agricolă. Diplomat american: "Climatul perfect pentru investiții"

Your browser doesn't support HTML5 video.

În condițiile războiului din Ucraina, România este percepută ca un "hub european" al cerealelor.

Dar responsabilii ar trebui să dezvolte zona de prelucrare, ca să poată crește încasările. Uleiul de floarea soarelui, de pildă, ar putea fi produs în cantități mai mari, chiar și pentru export, deoarece noi vindem peste hotare un milion de tone de semințe neprocesate, care ne aduc bani mai puțini.

Potențialul agricol al României devine tot mai interesant, în condițiile în care Rusia și Ucraina au diminuat exportul de diferite mărfuri. Una dintre cele mai importante companii americane a deschis lângă București, la Afumați, o fabrică de procesare a semințelor de floarea soarelui, în care a investit 75 de milioane de euro. Mai departe, ele vor pleca în alte țări, unde vor fi transformate în ulei de consum sau plantate.

Jean Ionescu, managerul unei companii de tratare de semințe: "Capacitatea stației depășește două milioane standard de unități. E vorba de 1,6 saci de porumb, 80.000 de boabe și peste 450.000 de saci de floarea soarelui, de 150.000 de semințe per unitate".

Shane Dixon, adjunctul șefului misiunii diplomatice SUA în București: "Cred că România este un jucător important pe piața agriculturii, mai ales odată cu situația din Ucraina. Clima voastră este ... Este climatul perfect pentru investiții, zona Goldilocks, așa cum o numim noi, americanii. Fermieri competenți, plus climă bună, înseamnă inovație, iar asta atrage investiții".

Citește și
fermieri utilaje
Deputații au votat. Cresc salariile în agricultură și se mărește norma de hrană în spitale

România produce în jur de trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui într-un an. Potrivit Ministerului Agriculturii, din două milioane de tone facem ulei, atât pentru noi, cât și pentru alte state. Restul de un milion de tone de semințe de floarea soarelui ajung la export fără să fie procesate în vreun fel.

Și asta pentru ca fabricile de procesare de la noi sunt prea puține. Din cauza faptului că nu transformăm în ulei toată cantitatea de floarea soarelui pe care o recoltăm, pierdem în fiecare an câte un milion de dolari. Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii zece ani s-au înschis 46 de companii care făceau ulei din floarea soarelui ori alte tipuri de semințe. Iar acum, prețul uleiului care pleacă din Ucraina a crescut cu 40%.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: "Atunci când procesezi floarea soarelui, pe lângă ulei, obții și șroturi, care sunt utilizate în zootehnie. Obții anumite uleiuri esențiale, care sunt utilizate în industria farma, și lucrul acesta evident că dă plus valoare. Ori prețurile materiei prime a semințelor de floarea soarelui sunt net inferioare produselor cu valoare adăugată care rezultă în urma procesării semințelor respective".

Ministerul Agriculturii promite peste 250 de milioane de euro, fonduri europene, pentru construirea de fabrici de procesare în toată țara, bani care vor putea fi accesați începând cu anul viitor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult