Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rapoartele despre consumul de droguri în România arată sumbru. Autoritățile cer legi mai dure

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicamente cu efect sedativ, obținute ilegal în farmacii, și substanțe psiho-active pe care nu le interzice nicio lege.

Este combinația fatală, pentru tot mai multi tineri, care îngroașă rândurile dependenților de droguri.

Medicii și organizațiile neguvernamentale sunt de parere că autoritățile nu pot să gestioneze acest fenomen. Pe de altă parte, Direcția de Investigare a Criminalității susține că este nevoie de înăsprirea pedepselor, pentru deținerea și consumul de stupefiante.

Rapoartele despre consumul de droguri în România arată sumbru. Elevii și studenții sunt în grupele de risc. Legislația de la acest moment nu condamnă traficul și consumul unor substanțe cu efect psihoactiv care, dacă mai sunt și combinate, au efecte mortale.

Alina Dumitru, Asociația Sens Pozitiv: ”Mor tot timpul și tineri și adulți și nu se face absolut nimic. Agenția Națională Antidrog e miliție și poliție și merge pe stradă și face filtre și dă niște pliante cu informație falsă și învechită și pune niște ochelari care distorsionează realitatea".

Citește și
printul banatului
Cunoscut interpret de manele, prins drogat la volan în Timișoara. Mașina nu era înmatriculată

Psihiatrii atrag atenția asupra unui alt fenomen - și atunci când ajung la medic, dependenții de droguri își combină tratamentele cu medicamente cu efecte sedative.

Radu Lascău, medic psihiatru: ”Ei vin la noi și le recomandăm să ia tratamentul timp de 4-6 săptămâni și ajung să consume tratamentul combinându-l cu alcool”.

Subprefectul Capitalei susține că numai în București sunt peste 100 de mii de consumatori care își iau droguri din piețe știute, iar cei de la periferie consumă diferit față de cei care locuiesc în centru.

Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei: ”Un alt tip de stupefiant consumă persoanele care frecventează cluburile și barurile considerate a fi în vogă. Problema consumului de droguri e cu atât mai gravă în rândul tinerilor, unde a devenit un fenomen”.

La cel mai recent festival care a avut loc în Capitală, poliția a dechis 120 de dosare penale din cauza traficului și deținerii pentru consum a unor substanțe periculoase.

Cristea Dănuț, procuror șef serviciu în cadrul Secției de Combatere a Traficului de Droguri: ”Ar trebui incriminată deținerea de substanțe pishoactive. E necesară mărirea pedepsei pentru deținerea și traficul de droguri clasice”.

La nivel național, sunt doar 280 de polițiști care se ocupă de prevenirea și combaterea traficului de droguri.

Toate aceste discuții au avut loc în Parlament, unde aleșii vor să modifice legislația privind consumul și traficul de droguri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult