Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Provocarea unei mese festive. Sfaturile lui Alex Petricean, ce să faci de la cumpărături până în bucătărie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Simţim cu toţii agitaţia sărbătorilor, însă cei cu adevărat copleşiţi sunt cei care vor organiza mese festive.

Şi, pentru că în fiecare an ajungem să cheltuim mult pe alimente care sfârşesc la coşul de gunoi, bucătarii ne dau câteva sfaturi: să stabilim numărul invitaţilor, meniul, şi să nu plecăm la piaţă, ori la magazin, fără o idee clară, pentru că există riscul să umplem coşul, nejustificat. Ca să vă faceţi o idee, pentru 12 persoane, de pildă, nu facem mai mult de 48 de sarmale.

„Trebuie făcut un meniu de sărbători, cumparam foarte mult din impuls când mergem la piaţă sau la supermarket, aşa că niciodată nu avem o listă, nu ştim pentru câte persoane trebuie să gătim, nu ştim ce vrem să gătim cu adevărat, şi atunci umplem căruciorul cu tot felul de ingrediente care la sfârşit ajung să nu mai fie folosite” explică expertul în gastronomie.

Deşi pare uşor, acesta este momentul cheie care ne poate strica sau ne poate face viaţa mai uşoară în organizarea mesei de sărbătoare: stabilirea meniului şi a numărului de invitaţi.

Împreună cu chef Alex Petricean am stablim meniul pentru un prânz şi o cină de Crăciun pentru 12 persoane.

Citește și
Care sunt cele mai cutate jucării la acest moment, în ciuda prețurilor piperate. Se fac chiar și precomenzi
Care sunt cele mai căutate jucării la acest moment, în ciuda prețurilor piperate. Se fac chiar și precomenzi

„Cel mai important pentru masa de Crăciun ar fi antreurile şi preparatele tradiționale, răciturile, piftie, lebăr, caltaboş, cârnaţii, apoi ciorba de afumătură, sarmale bineînțeles în foi de viță, în varză, friptura de porc, pomana porcului iarăşi. Cozonacii, toate prăjiturile pe care le facem pentru că ne place să mâncăm şi foarte mult dulce. Salate boeuf, de vinete, salată de ciuperci cu maioneză, rulade caşcaval, ciuperci spanac'' explică chef-ul.

Pasul 2, calculăm cantitatea de ingrediente de care avem nevoie.

„Pentru 12 persoane, 2 kg de salată boeuf, ciorbă 10 litri, sarmale aş zice că mănânc şi a doua zi, aş, merge la 80 de sarmale de bucăţi, mămăliguţa care se face la moment, faci 2 kg pentru 12 persoane, smântână 1 kg, ardei iute 15 bucăţi” - chef Alex Petricean.

Pentru piftie, tobă, lebăr, este important să ştim cantitatea de organe de care avem nevoie. Aşadar, dacă vrem 3 platouri de câte 1 kg de piftie, avem nevoie de 3 kg de organe şi 3 kg de carne de lucru.

Chef Alex Petricean: „Salată boeuf tre să ne gândim mereu la cantitatea finală, vreau să fie o salată boeuf cu mai multă carne sau mai multe legume. Te gândeşti cât vrei să ai - 3 kg la final, păi îmi trebuie 1 kg, 1 kg 200 de carne şi în rest legume, gogoşari, castraveţi muraţi şi maioneză''

Cât despre cârnaţi, pentru 12 persoane ajung 5 kg. Bucătarii ne sfătuiesc însă să nu-i congelăm.

„Referitor la friptură, să luăm în considerare că o carne crudă scade atunci când e gătită, mai ales atunci când gătim noi friptura de porc, adică încet şi lung, începe să scadă undeva la 40-50%. Asta înseamnă că dacă avem 3 kg de carne o să obţinem undeva la 1,6 -1,8 dar maximum 150 de grame finite pe persoane sunt de ajuns''

Pentru a ajunge să trecem prin tot meniul, dar chibzuit, indicat ar fi ca antreurile pe care obişnuim să le punem pe platouri în mijlocul mesei, să le împărţim direct invitaţilor în farfurii.

Chef Alex Petricean: „Nu ne dăm seama că rămânem cu aperitivele undeva la 2-3 ore pe masă, ajungem să golim farfurii şi nu ne mai intră felul principal care în mod normal felul principal ar trebui să fie vedeta serii nu aperitivul. Şi atunci cum facem? Cred că el mai bine deşi e un pic ciudat, ar fi să punem aperitivele direct pe farfurie şi să le împărţim în felul acesta, să facem porții''

Dar ce ne facem cu sarmalele, fără de care românul nu-şi poate închipui o zi de sărbătoare?!

Chef Alex Petricean: „Eu aş merge pe o medie de 4 sarmale de invitat, adică 12 ori 4, 48 de sarmale. Ardeleneşte aş spune că sunt 3 sarmale că sunt mai groase, mai mari, moldoveneşti mai multe, undeva la 6 că sunt mai micuţe. Cumva, mie îmi place să mănânc friptură şi sarmalele în aceeaşi farfurie, mi-ar plăcea să pun si cârnați, şi mămăligă, gust din toate, e un singur preparat''

Şi nu uitaţi că trebuie să ne păstrăm poftă şi...loc, pentru deşert.

Chef Alex Petricean: „În momentul în care ajungem la desert sunt ghiftuiţi, nu mai poate intra maximum o felie de cozonac, noi ne gândim că punem la 250 -300 de grame pe persoană, este enorm. Ce aş spune eu, cozonacul e sfânt şi 100 de grame maxim de persoană pe partea de prăjituri, asta înseamnă că dacă avem bucăţi mici, tăiate, putem să gustăm 4-5 bucăţi de prăjituri''.

Roxana Hulpe, corespondent PROTV: „Si, să ştiţi că putem împărţi sarcinile pentru a nu fi deja obosiţi de sărbători. Aşa că, inclusiv de aranjatul mesei se poate ocupa cineva din familie, dar şi pt asta ne trebuie lista de cumpărături, trebuie să ştim exact câte decoraţiuni să luăm ca masa să nu fie încărcată. Apoi, o altă recomandare ar fi să folosim o singură farfurie pentru mai multe preparate de mâncare, astfel încât să câştigăm mai mult timp cu spălatul veselei. Dar, cel mai important este să ne bucurăm că suntem cu toţi cei dragi ai noştri în jurul mesei, după un an complicat.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult