Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protestul localnicilor și turiștilor din Târgu Jiu, împotriva șantierului etern de lângă Poarta Sărutului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statul român a alocat două milioane de euro, dintr-un total de 40, pentru ca o parte din Calea Eroilor de la Târgu Jiu să fie modernizată.

Este vorba despre strada care face legătura între cele două parcuri în care se află singurele opere din lume pe care Brâncuși le-a expus în aer liber.

Lucrările începute acum trei ani ar fi trebuit să fie gata anul trecut, dar nici acum nu sunt finalizate.

În semn de protest, zeci de localnici au ieșit joi seară în stradă.

Protestul a început la Poarta Sărutului și a continuat pe o porțiune din Calea Eroilor, pe care încă se poate circula. Restul străzii este un șantier etern. Nici turiștii și nici localnicii nu au o părere bună despre cum arată strada după trei ani de șantier. Și e vorba de o porțiune de doar câteva sute de metri.

Turist: „M-am uitat expres cum se lucrează și de la stradă din spate până aici, sincer.

Citește și
Activistii Just Stop Oil cu mainile lipite de un tablou de Van Gogh expus la Londra
Doi activişti ecologişti s-au lipit de rama unui tablou pictat de Van Gogh. „Suntem îngroziți de viitorul nostru”. VIDEO

Reporter: Ca turist, plecați cu o părere proastă?

Turist: „Nu, Târgu Jiu îmi place, și strada și locul"

Localnică: „Toate țările își valorifică orice mic monument istoric, pe când noi ne batem joc de ele."

Constantin Pănescu, investitor în turism: „Această lucrare nu este orice stradă din acest oraș sau din această țară. Este Calea Eroilor. E calea sufletelor strămoșilor noștri care circulă între operele lui Brâncuși.”

În acest an, România va încerca din nou să obțină intrarea operelor de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO. Inițiatorii protestului cred că șansele să reușim acest lucru sunt minime, la cum stau lucrurile în teren.

Andrei Pătrașcu, profesor de istorie: „E posibil, într-adevăr, ca după finalizarea lucrărilor pe Calea Eroilor, lucrul acesta să cântărească greu pentru comisia care analizează dacă ansamblul monumental Calea Eroilor merită să fie sau nu în patrimoniul mondial.”

Marinela Strâmbulescu, inițiatoarea protestului: „ Acel proiect tehnic nu s-a mai respectat, și în acest fel cred că trebuia ca Comisia Națională pentru Monumente Istorice din Ministerul Culturii să reavizeze, pentru că comisia nu și-a dat acceptul pentru ceea ce vedem noi aici, e o nouă încălcare a legii."

Primăria Târgu Jiu a comunicat că, de la 1 iulie, constructorului i se percep penalități pentru fiecare zi de întârziere. Există speranțe că lucrările vor fi finalizate în toamnă, până la venirea vremii reci.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult