Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest al angajaților din industria de apărare din Brașov. Oamenii sunt nemulțumiți de prevederile "ordonanței austerității"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Au fost nemulțumiri și în Brașov, unde angajații din industria de Apărare au oprit activitatea timp de patru ore.

Oamenii spun că prevederile „ordonanței austerității” le afectează salariile și că vor primi chiar și cu 1.000 de lei mai puțin în mână. Odată cu tăierea orelor suplimentare va fi afectată și producția. În țară, cei peste 11.000 de salariați din industria de Apărare protestează încă de săptămâna trecută.

Marți dimineaţă, angajaţii de la firma producătoare de tehnică militară Carfil Brașov au ieşit în stradă şi au început protestul. Sunt nemuțumiți, spun ei, pentru că li s-au tăiat bonurile de masă și orele suplimentare, iar pentru mulți angajați asta înseamnă un salariu mai mic și cu 1.000 de lei.

Elena Zaina, angajată: „Cu 700 bonurile de masă ajungeai la 4.000 și un pic. Aștia erau banii. Renunți, în primul rând, la medicamente, pentru că toți avem probleme, renunți să îți mai cumperi eventual o haină, le porți pe cele pe care le ai. Eu una voi pleca fără discuții, nu voi mai rămân”.

Comenzile sunt multe, iar odată cu tăierea orelor suplimentare, acestea nu vor putea fi finalizate la timp, spun oamenii.

Citește și
farmacie
Protest al farmaciştilor, miercuri, în Piaţa Victoriei. Care sunt nemulțumirile acestora

Viorica Munteanu, angajată: „Noi cu ce onorăm aceste comenzi care au venit? Deci, dacă acum când avem de lucru s-au tăiat atâtea facilități, vă dați seama că tineretul pleacă. Să iei un avans 1.200 să zic și 1.400 lichidare, nu știu cine poate să trăiască când viața s-a scumpit, curentul, gazul”.

Ioan Ciurea, angajat: „Bonurile de masă erau mâncarea noastră la pauză, să zicem, că vin cu pachetul de acasă. Dacă cu bonusuri aveam 3.000, probabil o să fie iar la 1.700 cum a fost acum câțiva ani, pentru ce? Să ne lase să muncim”.

În urmă cu un an și jumătate, angajații au înființat un sindicat pentru a obține aceste drepturi în cadrul contractului colectiv de muncă, iar acum s-au tăiat.

Ana Livadaru, angajată: „Orele suplimentare erau plătite dublu, nu mai putem să le facem și vouchere de vacanță noi le obținusem prin contractul colectiv de muncă la 2.200, acum ar fi mai puțini. Vrem să protestăm, să fim scoși, să fim exceptați de la această lege. Avem comenzi, lucrăm să putem fi plătiți”.

Activitatea fabricii a fost oprită pentru patru ore din cauza protestului. Angajații doresc ca ramura în care lucrează să iasă de sub ordonanața care reduce cheltuielile, numită și „ordonanța austerității”. În caz contrar...

Suba Árpad, lider de sindicat: „Devenim mai radicali, adică oprim lucrul de tot. Cele mai mici salarii sunt aici și culmea este că acum este nevoie de noi, pentru că avem războiul ăsta la graniță”.

În România, cei peste 11.000 de angajați din industria de Apărare au început să protesteze încă de săptămâna trecută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult