Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proiectul legii asistenței sociale provoacă nemulțumirea patronilor de azile: va aduce în colaps sistemul social

Your browser doesn't support HTML5 video.

După scandalul din azilele groazei, autoritățile propun o serie de modificări legislative care îi nemulțumesc pe patronii de centre pentru vârstnici.

Cei mai afectați sunt cei care administrează aceste cămine prin intermediul unor societăți comerciale, care ar putea rămâne fără 90% din profit.

Oamenii implicați și-au spus nemulțumirile la o dezbatere publică, organizată la Ministerul Muncii.

Administratorii de cămine nu sunt de acord cu transformarea firmelor în întreprinderi sociale, ceea ce înseamnă că vor fi obligaţi să reinvestească 90% din profit în modernizarea centrelor.

Liliana Folea - administrator cămin: „Noi funcţionăm pe principiul concurenţei, vrem să avem un profit, atunci clar investim în calitatea serviciilor, investim în echipamente, în resursa umană. Dacă sunt eliminate SRL-urile, este o măsură care va aduce în colaps sistemul social din România.”

Citește și
batrani
Cererea pentru îngrijiri la domiciliu a explodat după neregulile grave și condițiile inumane din azile

Conform noului proiect privind asistența socială, persoanele fizice autorizate pot îngriji un bătrân în regim individual, în propria locuință. Autorităţile speră să convingă astfel femeile care îngrijesc bătrâni în alte țări să se întoarcă acasă. Însă, cei care au participat la dezbatere consideră că ar putea fi o portiţă pentru centre clandestine. Cei care vor să ia în grijă un bătrân, în propria locuință, ar trebui să facă un curs specializat.

Aurelia Pasăre - vicepreşedinte Federația SeniorNet: „Un curs de 360 de ore nu e suficient pentru a avea în grijă o persoană vârstnică. Este suficient pentru a te deplasa la domiciliul vârstnicului, este suficient pentru a relaționa cu vârstnicul, dar nu pentru a derula un serviciu. Adică noi trebuie să facem diferența între un PFA, o persoană fizică autorizată care a urmat un curs de calificare de 360 de ore, și un furnizor de servicii, care urmează o procedură de acreditare la Ministerul Muncii, iar apoi își licențiază serviciul.

De asemenea, vor fi revizuite şi criteriile de acreditare. Dacă până acum acreditarea se dădea pentru un an, apoi căminul putea să primească o licenţă, în noul proiect de lege, acreditarea va fi valabilă doar trei luni.

Gyuri Peter - administratorul unui ONG: „Cei care fac aceste legi, n-au lucrat o zi pe teren în asistență socială, dar ne spun cum trebuie să ne facem treaba.”

Reprezentaţii Ministerului Muncii şi-au notat propunerilor administratorilor de cămine. Proiectul a fost trimis spre avizare, apoi va fi analizat de Guvern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult