Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un deputat PSD explică de ce propune haine, bani şi cazare pentru deținuți la eliberare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentarii vin din nou în sprijinul deţinuţilor. Un deputat PSD a propus o lege prin care deţinuţii care nu mai au familii şi case să primească în momentul eliberării haine, bani de transport, masă şi cazare într-un adăpost social.

"Oamenii ăştia nu sunt decât ei cu Dumnezeul lor pe stradă", susţine iniţiatorul legii.

Proiectul prevede ca statul să le acorde după eliberare, foştilor deţinuţi rămaşi fără case şi familii, bani pentru haine, încălţăminte şi medicamente. Iar primăriile ar trebui să le asigure un loc într-un adăpost social, timp de trei luni.

"Ne costă mai puţin mâna întinsă, decât prejudiciul pe care l-ar face sau întreţinerea în închisoare. Cei care sunt pierduţi sunt pierduţi oricum, dar sunt unii care ies cu speranţe, îşi fac planuri, cu un oarecare entuziasm, dar sunt oarecum împinşi să face gesturi care să-i întoarcă înapoi în închisoare pentru că nu se descurcă", explică Oana Florea, inițiatorul proiectului.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, statul plăteşte lunar pentru fiecare condamnat 3.754 de lei pentru hrană, cazare, asistență medicală şi pază, iar procentul celor care se întorc în spatele gratiilor este uriaş. Peste 65% dintre cei care au fost eliberaţi revin mai devreme sau mai târziu în celule, iar sindicaliştii din domeniu spun că niciun ajutor nu-i poate salva.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc a spălat picioarele unor deţinuţi: "Fiecare are şansa de a-şi schimba viaţa”

"Tot ce e nevoie ca un deţinut să nu mai comită o infracţiune e propria hotărâre de a nu mai comite. Toată lumea încearcă să prindă un loc în faţă pe un subiect care e de interes, nu neapărat să le rezolve problemele", spune Sorin Dumitrașcu, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Şi ministrul Justiţiei a anunţat un proiect prin care deţinuţii care au fost închişi în condiţii necorespunzătoare ar urma să primească despăgubiri în bani. Păcat că statul nu manifestă aceeaşi preocupare pentru copiii fără părinţi, care părăsesc centrele la 18 ani, spun voluntarii. În cazul lor, singurele prevederi legale sunt cel mai adesea ignorate.

"Destul de mulţi dintre ei alunecă pe un patern infracţional, ajung să aibă comportamente delicvente pe care le fac pentru supravieţuire, sunt cei care fură ca să aibă ce mânca. Să faci un CV pentru un tânăr care nu ştie să scrie e irelevant, nu se numeşte asistență pentru a intra pe piaţa muncii", explică Diana Stanculeanu, coordonator ”Salvaţi Copiii”.

Pentru copiii orfani legea prevede că primăriile ar trebui să deconteze o parte din chirie, dar măsura nu se aplică din lipsa fondurilor. Singurul ajutor concret pe care îl primesc este de la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, unde sunt învăţaţi să-şi completeze CV-ul.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult