Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Profesorul Cristian Pîrvulescu: Dacă rușii vor avea superioritate aeriană, războiul se termină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august, spune şeful serviciului de informații militare al Ucrainei, care mai susţine că ruşii pregătesc o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Putin.

Pe frontul din est se duc lupte grele. La Mariupol, forţele ruse bombardeză combinatul Azovstal fără oprire, în timp ce continuă negocierile cu privire la soarta soldaților ucraineni blocați în subteran.

Iar la nivel diplomatic, Republica Moldova a anunţat că este dispusă să trimită în Ucraina un contingent de genişti, care să ajute la dezamorsarea minelor amplasate de ruși.

Despre toate acestea, am discutat cu profesorul Cristian Pîrvulescu, politolog.

El este de părere că poziția Turciei de respingere a aderării Finlandei și Suediei la NATO nu este o fisură în alianța nord-atlantică, ci doar o poziție de negociere a președintelui Erdogan.

Citește și
insula serpilor
Serviciul de informaţii militare ucrainean: Rusia a instalat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană

”Nu sunt convins că e o fisură. E mai degrabă o negociere. Erdogan, care este privit cu destul de multă neîncredere, ca și Viktor Orban, încearcă în felul acesta să obțină altceva. Dacă Viktor Orban, spre exemplu, în discuția Uniunii Europene pe embargoul pe petrol, a încercat să obțină o serie de avantaje. Nu știm exact ce a negociat. Același lucru îl face și Erdogan. Nu trebuie să plecăm de la premisa că cele două state nu vor intra. Ați văzut, pe de o parte îi acuză că susțin kurzii, pentru că asta sunt așa zisele grupări teroriste, care sunt pe teritoriul delor două țări - ori sunt două state care acordă azil politic celor care sunt persecutați politic în țara lor. Iar Turcia, o știm foarte bine, nu este o democrație.”

Situația din Transnistria. De ce este puțin probabil ca situația să se agraveze

 

În ceea ce privește situația din Transnistria, profesorul Cristian Pîrvulescu spune că ce a fost mai greu - respectiv ziua de 9 Mai - a trecut. 

Ce va fi în continuare, depinde doar de un ordin direct de la Moscova, pentru că - spune politologul - oamenii de afaceri din Transnistria, cu legături în serviciile rusești de informații - nu ăși doresc un război în Transnistria.

”Pe de altă parte, în Transnistria există o clasă de oameni de afaceri, legați de serviciile secrete rusești, dar care totuși sunt foarte bogați, și care nu vor să schimbe în niciun fel situația, pentru că vor pierde, pentru că statutul special al Transnistriei le-a permis să joace un rol important. Iar ceea ce cunosc toți românii este Sheriff Tiraspol, care nu-i doar o echipă de fotbal, este o firmă, o firmă foarte puternică, al cărui patron - care este și cetățean german - practic controlează și viața politică, nu numai economică. Nu-și dorește un război, pentru că pierde”.

Roxana Hulpe: Și va fi un blocaj aici?

Cristian Pîrvulescu: ”Este greu de spus. Există partizani ai războiului în Transnistria, dar ei nu sunt foarte numeroși - nici în ceea ce privește clasa politică, nici în ceea ce privește oamenii de afaceri. Vor încerca să creeze diversiuni, cum le-am văzut. Dar câtă vreme acești oameni nu vor dori, și un ordin clar de la Moscova nu va veni în sensul ăsta, nu se va întâmpla nimic. Situația va rămâne însă tensionată multă vreme. Dar eu cred că trebuie să-i ascultăm pe cei de la Chișinău, care spun că nu există riscuri importante în acest moment, pentru că își cunosc destul de bine teritoriul.”

Pîrvulescu: Dacă Rusia obține superioritate aeriană, războiul se termină  

În schimb, un aspect extrem de important al războiului din Ucraina îl reprezintă forțele militare aeriene.

Pîrvulescu spune că, dacă Rusia va reuși să învingă în aer, atunci va câștiga și războiul.

”Războiul nu se oprește. Dar dacă rușii reușesc ceea ce n-au reușit până acum, să aibă superioritate aeriană, războiul se termină, pentru că, de fapt, războiul se dă pe superioritate aeriană. În toate războaiele, din Al Doilea Război Mondial încoace, superioritatea aeriană a jucat un rol important.” - a mai spus politologul pentru Știrile Pro TV.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult