Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacții oficiale după uciderea generalului iranian Soleimani. Putin: "Un asasinat"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a atenţionat vineri împotriva consecinţelor uciderii ţintite, la Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, într-un atac american "hazardat" ce va fi urmat de "amplificarea tensiunilor în regiune", informează Reuters şi AFP.

"Asasinarea lui Soleimani (...) constituie o mişcare riscantă ce va duce la amplificarea tensiunilor în regiune", a subliniat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse, citat de TASS şi RIA Novosti. "Soleimani servea fidel interesele Iranului. Prezentăm sincerele noastre condoleanţe poporului iranian", a adăugat ministerul rus.

Generalul Soleimani, emisarul Republicii Islamice Iraniene în Irak şi liderul Gardienilor Revoluţiei, a fost ucis vineri dimineaţa devreme într-un raid american la Bagdad.

Pentagonul a anunţat că preşedintele american Donald Trump însuşi a dat ordin pentru "uciderea" lui Soleimani.

Iranul a promis imediat că va "răzbuna" moartea lui, potrivit Agerpres.

Citește și
Qassem Soleimani
Generalul iranian Qassem Soleimani, ucis la ordinul lui Donald Trump într-un raid aerian

De altfel, tensiunile au atins cote uriașe în Iran, unde oamenii au ieșit în stradă după uciderea generalului Qassem Soleimani.

 

Exacerbarea tensiunilor între SUA şi Iran în Irak se înscrie în cadrul conflictului tot mai mare dintre cei doi inamici asupra programului nuclear iranian, după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internaţional încheiat în urmă cu trei ani între Teheran şi cele cinci mari puteri mondiale.

China, Iranul şi Rusia au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi Golful Oman, iar ministrul de externe iranian s-a deplasat la Beijing la începutul acestei săptămâni.

Democraţii americani denunţă o escaladare periculoasă, republicanii salută raidul ordonat de Trump

Asasinarea ţintită a generalului iranian Qassem Soleimani, reprezintă "o escaladare periculoasă în violenţă", a declarat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, informează AFP, dpa şi Reuters.

"America - şi lumea - nu-şi pot permite o escaladare a tensiunilor care să atingă un punct ireversibil", a estimat Pelosi într-un comunicat.

Dimpotrivă, parlamentari republicani au salutat decizia preşedintelui american Donald Trump de a lansa acest raid.

"Wow - preţul de plătit pentru uciderea şi rănirea de americani a urcat drastic", a notat pe Twitter senatorul Lindsey Graham, apropiat al preşedintelui Trump, făcând aluzie la moartea unui american în Irak pe 27 decembrie, în urma unor tiruri cu rachete atribuite de Washington forţelor pro-Iran.

"Într-o demonstraţie de determinare şi de forţă, l-am lovit pe liderul celor care atacă teritoriul suveran al SUA", a declarat Kevin McCarthy, parlamentar republican din Camera Reprezentanţilor, cu referire la asaltul de marţi asupra ambasadei americane de la Bagdad întreprins de susţinători ai Iranului.

Liderul democrat al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a deplâns la rândul său, joi seara, faptul că Donald Trump nu a notificat Congresul american cu privire la acest raid. Qassem Soleimani "avea sânge de americani pe mâinile lui şi nu voi deplânge moartea sa", a notat Eliot Engel într-un comunicat, declarându-se totodată "profund îngrijorat în ceea ce priveşte consecinţele" acestei operaţiuni. "Acest raid a avut loc fără notificarea şi fără consultarea Congresului", a continuat congresmanul de New York, ceea ce "ridică grave probleme legale şi constituie un afront la adresa puterilor Congresului".

China face apel la "calm şi reţinere"

China şi-a exprimat vineri îngrijorarea şi a făcut apel la calm după ce un raid întreprins de Washington în Irak a curmat viaţa mai multor persoane, printre care a generalului irakian Qassem Soleimani, omul-cheie al influenţei iraniene în Orientul Mijlociu (OM), informează agenţiile de presă internaţionale.

China este una dintre ţările semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian din care SUA-au retras unilateral şi unul dintre principalii importatori de ţiţei iranian.

"Le cerem în mod imperios tuturor părţilor implicate, în special SUA, să-şi păstreze calmul şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o nouă escaladare a tensiunilor", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.

Cel puţin opt persoane au fost ucise în noaptea de joi spre vineri în timpul bombardamentului asupra unui convoi pe aeroportul din Bagdad, la trei zile după atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni. Aceste persoane au fost ucise atunci când mai multe proiectile au căzut asupra unui convoi al Hashd al-Shaabi, coaliţie de organizaţii paramilitare preponderent pro-iraniene, care în prezent sunt integrate structurilor statului irakian.

"China se opune demult recurgerii la forţă în relaţiile internaţionale", a mai spus Geng, îndemnând la "respectarea" suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Irakului.

 

Putin şi Macron au discutat la telefon despre situaţia creată de uciderea lui Soleimani

 

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani în urma unui raid american în Irak riscă să ''agraveze serios situaţia'' în Orientul Mijlociu, a afirmat vineri preşedintele rus Vladimir Putin în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în timp ce Ministerul rus al Apărării a calificat uciderea lui Soleimani drept un ''asasinat'', amintind că acesta a luptat împotriva grupării jihadiste Statul Islamic înainte ca SUA să creeze coaliţia antijihadistă, potrivit AFP şi EFE.

Conform unui comunicat difuzat de Kremlin, Vladimir Putin şi Emmanuel Macron şi-au exprimat amândoi ''preocuparea'' după uciderea generalului iranian, întrucât ''această acţiune poate agrava serios situaţia în regiune''.

Palatul Elysee a emis de asemenea un comunicat în care afirmă că Macron şi Putin intenţionează să menţină contactul în zilele următoare ''pentru a evita o nouă escaladare periculoasă a tensiunilor'' în zonă şi îndeamnă toate părţile la reţinere.

Preşedintele Macron a ''amintit ataşamentul Franţei faţă de suveranitatea şi securitatea Irakului'' şi a îndemnat Iranul ''să revină rapid la respectarea deplină a obligaţiilor sale nucleare şi să se abţină de la orice provocare'', se mai arată în textul difuzat de preşedinţia franceză.

La Moscova, aliată a Iranului în lupta împotriva jihadiştilor odată cu intervenţia militară rusă în Siria, au fost evidenţiate "meritele personale'' ale generalului Soleimani în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. ''Sub comanda directă a lui Qassem Soleimani, cu mult timp înainte de crearea de către SUA a aşa-numitei coaliţii internaţionale, s-a organizat rezistenţa militară internaţională împotriva grupărilor Statul Islamic şi Al-Qaida în Siria şi Irak'', semnalează Ministerul rus al Apărării într-un comunicat în care califică uciderea lui Soleimani drept un ''asasinat''.

''Generalul Soleimani era un lider militar capabil care avea o autoritate meritată şi o influenţă notabilă în întreg Orientul Mijlociu'', mai notează în acelaşi text Ministerul rus al Apărării, estimând totodată că vor exista ''consecinţe foarte negative pentru întregul sistem de securitate internaţional''.  

 

Abu Mehdi al-Mouhandis, numărul doi al coaliţiei Hashd al-Shaabi, a fost ucis în timpul bombardării convoiului pe aeroport. Puternicul general iranian Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, a fost ucis în acelaşi bombardament, a anunţat televiziunea irakiană de stat la începutul zilei de vineri.

Exacerbarea tensiunilor între SUA şi Iran în Irak se înscrie în cadrul conflictului tot mai mare dintre cei doi inamici asupra programului nuclear iranian, după retragerea unilaterală a SUA, în mai 2018, din acordul internaţional încheiat în urmă cu trei ani între Teheran şi cele cinci mari puteri mondiale.

China, Iranul şi Rusia au desfăşurat săptămâna trecută exerciţii navale comune în Oceanul Indian şi Golful Oman, iar ministrul de externe iranian s-a deplasat la Beijing la începutul acestei săptămâni.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult