Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Primăria Sectorului 6 revine cu precizări în cazul Anei Oros și contrazice ASPA

Primăria Sectorului 6 a revenit, duminică seara, cu precizări în cazul Anei Oros, femeia care a murit, după ce a fost atacată de câini în zona Lacul Morii. 

"În adresele ei către Poliția Locală Sector 6, ASPA cere polițiștilor locali 'să dispună verificări pentru a identifica și sancționa, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care dețin câini neindentificați prin microcip și nesterilizați, conform OUG 155/2001. ASPA mai precizează că „nu are competențele necesare de a verifica și sancționa proprietarii de animale cu privire la respectarea legii'. GREȘIT! Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001) spune următoarele: 'Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență'", a transmis Primăria Sectorului 6.

Reprezentanții Primăriei mai spun că la "nivelul Bucureștiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA. Care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, (ambele subordonate ale PMB). Această instituție, prin Serviciul Poliția Animalelor, are competența legală de a demara controale pentru sterilizare și microcipare câini și de a sancționa contravențional în acest caz".

În comunicatul transmis Primăria indică "în ce situații legate de câini are atribuții Poliția Locală de sector: - Pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Doar atunci când se cunoaște proprietarul. Poliția Locală de sector nu deține scanner pentru citirea microcipului, în cazul în care acesta există, și nu are acces la baza de date a câinilor înregistrați, pentru că excede competențelor; - Pentru nemenținerea câinilor de companie în lesă, pe domeniul public; - Pentru neprezentarea carnetului de sănătate, când proprietarul se află la plimbare cu cățelul pe domeniul public; - Pentru lipsa materialelor de curățare. Pungi în care proprietarul să strângă fecalele câinelui de pe domeniul public". 

Toate aceste lucruri au fost explicate celor de la ASPA în ședința comună cu conducerea Poliției Locale Sector 6, din 19.10.2022, mai spun reprezentanții Primăriei. 

"Pentru faptul că Poliția Locală de sector nu poate amenda pentru nesterilizare și microcipare, s-a stabilit un mod de lucru acceptat de către ASPA.

Citește și
Ana Oros
Filmul morții Anei Oros, femeia sfâșiată de câini lângă Lacul Morii. Un martor la scena cumplită a povestit cum s-a întâmplat

1. Poliția Locală Sector 6 constată în teren sau este sesizată de cetățeni cu privire la prezența unui câine fără stăpân pe domeniul public;

2. Dispeceratul PLS6 anunță ASPA dacă sesizarea e între 8.00 - 16.00, cât are program instituția subordonată PMB, după ora 16.00 anunță Dispeceratul PMB, care anunță dacă are echipaj disponibil pentru a se deplasa imediat;

3. Dacă ASPA are echipaj, polițistul local rămâne la locație până când ajunge ASPA", se mai arată în document.

"Din păcate, de cele mai multe ori, ASPA nu ajunge la locație sau ajunge foarte târziu, după o zi, două sau trei", încheie Primăria comunicatul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult