Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima zi din noul an pe rit vechi, sărbătorit cu tradiții în satele din Delta Dunării. Lipovenenii au fost colindați de mame

Your browser doesn't support HTML5 video.

În satele lipoveneşti din Delta Dunării familiile s-au strâns, sâmbătă, la masă, în prima zi a noului an pe rit vechi.  

La Jurilovca, așa cum spune tradiția, copiii și femeile au colindat casele pentru un an nou îmbelșugat. De pe mese nu au lipsit peștele şi vinul roșu.

A fost sărbătoare în prima zi a anului pe rit vechi în localitățile din Delta Dunării. La Jurilovca, sat lipovenesc vechi de peste 150 de ani, copiii au plecat să colinde casele încă de dimineață.

Florin Văsii, preot: „Copiii în ajun de sărbătoare și după liturghie merg pe la casele oamenilor cu buzunarele pline de grâu și urează pe la fiecare casă tot ceea ce își doresc să se îndeplinească în cursul anului”.

Conform tradiției, femeile însoțite de cei mici se duc să colinde rudele sau cunoscuții.

Citește și
cai salbatici, delta dunarii
Anchetă în Delta Dunării. Sute de cai sălbatici ar fi trimiși la abator. Imaginile surprinse pe brațul Sfântu Gheorghe

În tot acest timp, bucatele alese special stau mândre pe masă: scrumbia afumată, crapul prăjit, icrele, peștele marinat, cârnații din porc sau din pește, răciturile sau salata de sfeclă cu usturoi și colțunașii cu brânză. Totul este stropit cu un pahar de vin roșu din curtea gospodarului. După aperitive, gazdele scot din lijancă, vechea sobă lipovenescă, meniul principal, după care petrecerea continuă cu toată familia strânsă în jurul mesei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult