Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Lituaniei: Andrzej Duda mi-a spus că Polonia va cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că a avut o discuție cu omologul său polonez Andrej Duda după ce două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, ucigând două persoane.

Vezi aici cele mai noi informații despre rachetele căzute în Polonia

Nauseda a declarat că președintele polonez i-a transmis că va activa Articolul 4 din Tratatul NATO în urma acestui incident.

„Suntem gata să ajutăm cu toate mijloacele posibile, dacă se solicită. Președintele polonez mi-a dat informații despre ce s-a întâmplat aseară, despre discuțiile cu liderii altor țări. Și a spus că astăzi Polonia va aplica pentru activarea articolului 4 al NATO”, a transmis Nausėda potrivit presei lituaniene.

El a spus că Lituania va susține această poziție și va participa activ la discuții. De asemenea, președintele lituanian a cerut întărirea apărării aeriene pe flancul estic al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezintă astăzi, într-o conferință de presă specială, de la ora 12.30 (ora României), primele concluzii ale Alianței Nord-Atlantice despre incidentul din Polonia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că i-a informat pe secretarul general al NATO, pe președintele SUA, pe premierul Marii Britanii și pe cancelarul german că ambasadorul polonez la NATO, Tomasz Szatkowski, va participa miercuri la reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord.

„Este foarte probabil ca ambasadorul să solicite inițierea Articolului 4, adică consultări aliate”, a informat președintele.

Potrivit Tratatului NATO, Articolul 4 prevede: ''Părţile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea vreuneia dintre Părţi''.

NATO organizează miercuri dimineaţă o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi.

Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30.

Declarațiile de presă vor fi transmise LIVE de la ora 12.30 pe www.stirileprotv.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult