Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră în România. Cum pot face copiii consiliere psihologică și psihoterapie gratuit

Your browser doesn't support HTML5 video.

Copiii din România pot face, în premieră, consiliere psihologică și psihoterapie gratuit printr-un program național adoptat prin hotărâre de Guvern.

Statul pune la dispoziția minorilor cu tulburări emoționale sau de comportament 70 de mii de ore de terapie. Programul de 6 milioane de euro se va desfășura timp de doi ani.

O fetiță are 7 ani și face terapie de anul trecut de când bunica, cea care o crește de la 4 luni, a observat că era timidă în public. Au mers la un centru de zi din Iași unde fac ședințe de psihoterapie gratuite.

Tutorele fetiței: „Atunci când iese în parc abia vorbește cu copiii. Și apoi avea accese când se enerva prea tare. Anul trecut în fiecare lună, de două ori făcea (n.r. terapie), acum o dată”.

Prin noul program guvernamental “Din grijă pentru copii”, minorii care se confruntă cu tulburări emoționale și de comportament pot primi până la 10 ședințe de consiliere gratuită de la un specialist înscris în registrul deschis de Colegiul Psihologilor din România.

Citește și
antidepresive
Rușii consumă antidepresive și merg la psiholog din cauza războiului și a mobilizării: „Toţi sunt îngrijoraţi pentru viitor”

Orice copil din România poate fi înscris în program urmând patru pași: nevoia de sprijin psihologic să fie întâi sesizată, evaluarea psihologică să fie recomandată de un medic, apoi reprezentantul legal să aleagă un psiholog din program care să evalueze starea copilului și să scrie un raport. Dacă se constată necesitatea terapiei, copilașul va intra în program.

Mircea Popovici, psiholog: „Stilul de viață al copilului predispune mai mult către anxietate, stres și depresie, comparativ cu generațiile dinainte. Copiii petrec foarte mult timp în fața telefonului, tabletei. Se văd consecințe, scăderea toleranței la frustrare, copiii sunt foarte nervoși, scăderea capacității de concentrare, scăderea motivație”.

Adrian Roșan, vicepreședinte comisie de psihologie educațională Colegiul Psihologilor din România: „Tulburare comportamentală și emoțională, dacă este identificată timpuriu, are o componentă extrem de preventivă pentru situația clinică de mai târziu”.

Deocamdată s-au înscris 140 de psihologi acreditați în programul național. Dar lista e încă deschisă. Programul a fost gândit după ce, în pandemie, studiile au arătat că 48% dintre copii și părinți s-au confruntat cu stări de anxietate, stări de agresivitate, depresie, tulburari alimentare, fobii și dependențe.

Roxana Maier, membru în grupul de lucru al programului: „Primele lucruri pe care le-am văzut a fost partea aceasta de creștere a numărul de cazuri de depresie și anxietate raportate, o prezență mai scăzută la ore”.

Tata: „Sunt destui copii cu probleme și părinții nu au bani să ajungă cu copilul la psiholog”.

Mama: „Majoritatea părinților nu-și permit să plătească în privat un psiholog”.

Până acum statul asigura numai parțial ședintele de terapie pentru copiii încadrați cu grad de handicap, prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult