Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prăjitura preferată a Regelui Charles provine dintr-un sat din România. Care este desertul-minune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rubarba a fost vedetă în satul Saschiz, din Mureș, devenit celebru după vizitele Regelui Charles. În ziua încoronării, gospodinele au pregătit prăjituri delicioase, dar și alte bunătăți din această plantă specifică zonelor săsești.

Pe mese au pus chiar și prăjitura preferată a regelui.

A fost mare ospăț în curtea bisericii fortificate din Saschiz. Locul a mirosit a rubarbă, sau rabarbăr, așa cum se numește în zonă planta.

În fiecare an, prima sămbătă din luna mai este dedicată acestei plante. Pe lângă prăjituri, gospodinele au pregătit și ciorbă de rabarbăr, dar și pizza cu sos dulce-acrișor.

Turiștii au fost nerăbdători să mănânce prăjitura preferată a Regelui Charles.

Turist: „Este foarte foarte bună. Mă simt și eu mai regal acum, rubarbărul ne aduce mai aproape de natură. cred că asta îl fascinează și pe el (Regele Charles - n.r.)”.

Citește și
case sasesti
Cum sunt distruse casele săsești dintr-un sat din Mureş care se află în patrimoniul UNESCO

Anul acesta este cel de-al zecelea în care se ține festivalul din Saschiz.

„I-a plăcut prăjitura noastră rabarbăr”

Ovidiu Șoaită, primar Saschiz: „E un moment deosebit și mai ales datorită faptului că tocmai cu această aniversare este și încoronarea Regelui Charles. Întâlnirile cu majestatea sa erau deosebite în sensul că practic a fost printre primii care a reușit și ne-a deschis foarte bine ochi legat de valorile existente la noi”.

Gospodină: „Suntem impresionați și ne bucurăm pentru încoronare. Înainte a venit destul de des, i-a plăcut prăjitura noastră rabarbăr”.

Unii dintre vizitatori nu au plecat până când nu au cumpărat rubarbă. Anul acesta, kilogramul costă 15 lei, iar plantele la ghiveci 20 de lei.

Mircea Munteanu, cultivator: „Primăvara asta așa capricioasă nu ajută așa mult rabarbărul. Recolta o să fie mai slabă decât anul trecut. Există o gastronomie extrem de bogată în țările în care se cunoaște planta și o utilizează”.

Rubarbărul din zona Saschizului este vândut în toată țara. Cele mai căutate produse sunt dulcețurile și siropurile. Tot mai bine se vinde, însă, și chutney-ul picant facut din această plantă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult