Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Praful din atmosferă poartă coronavirusul. Ce măsuri au luat autoritățile

Your browser doesn't support HTML5 video.

''Coronavirusul poate rezista câteva zile agăţat în particulele de praf din atmosferă, în special, în locurile poluate.'' Este avertismentul specialiştilor, care vorbesc despre importanţa dezinfectării străzilor, trotuarelor, şi parcurilor.

Deja, în multe oraşe de la noi se întâmplă asta . Angajaţii primăriilor, curăță inclusiv pieţele şi toalete publice.

Sunt mii de oameni, care poartă combinezoane de protecţie. Vom vedea astfel de scene timp de o lună, ne anunţă responsabilii.

Bulevarde, străzi laterale, trotuare, parcuri, intrări în pieţe sau instituţii publice, toate sunt în aceste zile curăţate cu substanţe pe bază de clor. Oamenii mătură carosabilul, iar în urma lor vin auto-cisternele care îl spală cu dezinfectant.

Medicii vorbesc despre necesitatea acestor operaţiuni, după ce experţii chinezi au descoperit că virusul poate supravieţui câteva zile agăţat în pulberile de praf.

Deja în Galaţi, muncitori, cu măşti şi combinezoane ies dimineaţa la treabă. Curăţă străzile şi trotuarele.Principalele străzi sunt curăţate în această perioadă. Sunt 3 maşini care merg în tandem şi una dintre ele este specială pentru curăţarea trotuarelor. Ovidiu Matache, Primăria Galaţi: "Folosim o soluţie pe bază de clor pentru a dezinfecta străzile, pentru a spăla străzile şi trotuarele, totul pentru a preveni răspândirea noului coronavirus."

Şi la Constanța s-au luat măsuri pentru protejarea populaţiei.

Diana Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța: "Toate străzile, toate trotuarele, toate spaţiile publice sunt dezinfectate în acest moment cu o substanţă pe bază de cloramina care distruge viruşii şi bacteriile.''

În paralel cu autorităţile, voluntarii merg acolo unde muncitorii primăriei nu ajung. Aceştia dezinfectează ghenele de gunoi, iar sloganul lor este "împreună vom învinge".

La Cluj, în afară de străzi, muncitorii au primit misiunea de a igieniza pieţele, toaletele publice, coşurile de gunoi şi spaţiile cu biciclete de închiriat din oraş. O altă echipă, trebuie să cureţe autobuzele.

În Mureş vor fi dezinfectate inclusiv şcolile în clădirile administraţiilor locale. Femeie: "Prevenţia e bună. Şi în magazine am văzut că sunt dezinfectanți peste tot. Asta e bine că poţi să te dezinfectezi şi la intrare şi la ieşire. Ai speranţe că să fie bine."

Claudiu Maior, reprezentant Primărie: "Vom avea săptămânal de două ori pe o perioadă de 30 de zile. În ceea ce priveşte, produsele ele sunt avizate de Ministerul Sănătăţii..."

Aici primăria a alocat 1,6 milioane de lei.

De o saptamână, în cinci sectoare din Capitală se face dezinfecție pe străzi, iar de vineri va începe şi în sectorul 4. Aproximativ 200 de autocisterne ies pe străzi în București. Se curăță, dimineaţă sau seară pe bulevarde, străzi laterale, trotuare , spaţii de joacă, intrări la metrou ori în fata instituttlor publice. Substanţa folosită, pe bază de clor, care este eficientă improtriva virusului, au confirmat experţii.

Autocisternele curăță inclusiv curţile spitalelor Balş, Colentina, Pantelimon ori Cantacuzino, dar şi străzile şi bulevardele din jurului spitalelor.

Iar în total în sectorul 2 peste 400 de străzi care sunt dezinfectate, dar şi parcuri sau guri de metrou şi se foloseşte peste o tonă de susbtanță zilnic.

Până acum aceste maşini au ajuns zilnic pe străzi, pentru că a fost şi vremea bună. Duminică noapte, când meteorologii anunţă temperaturi ce scad până la -6 grade în jumătatea de nord a ţării şi până la 1 grad în capitala, timp de 3 zile cât va fi frig- nu se va mai putea dezinfecta carosabilul pentru că există riscul de îngheţ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult