Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Poliția Română s-a dotat cu un sistem de recunoaștere facială. Cum funcționează

Your browser doesn't support HTML5 video.

Infractorii surprinşi de o cameră de supraveghere sau de un telefon, fie de victime sau de martori, pot fi mai uşor identificaţi.

Cu aproape 5 milioane de lei, Poliţia Română a cumpărat un sistem de recunoaştere facială, care îi va ajuta pe anchetatori să-i depisteze rapid pe suspecţi. Softul compară în câteva secunde milioane de poze din bazele de date ale poliţiei cu imaginile de la locul faptei.

Tehnologia recunoaşterii faciale este prezentă aproape peste tot. O avem chiar pe unele telefoane mobile şi o folosim să deblocăm ecranul sau chiar să autorizăm plăți. Aceeaşi tehnologie e folosită şi în aeroporturi când trecem frontiera.

Totul funcţionează pe baza unor vectori, faţa ne este scanată şi sunt măsurate cu exactitate distanţele dintre nas, ochi, gura şi pomeţi. Amprenta formată este comparată cu toate pozele existente în bazele de date ale poliţiei.

Cms. şef Epure Valentin, directorul Institutului naţional de criminalistică: "Să ne imaginăm un scenariu în care o persoană comite o infracţiune şi fapta e surprinsă de o cameră de supraveghere. Înregistrarea e mijloc de probă acum şi va fi şi în viitor. Organele judiciare vor prelua imaginile, criminaliştii vor extrage una, dou imagini statice şi vor folosi programul să facă nişte căutări în bazele de date. Când programul returnează o listă de candidaţi care prezintă asemănări cu suspectul nostru, criminalistul le analizează în parte şi ia el, personal o decizie."

Citește și
Coronavirus în Rusia. Lipsă de echipamente medicale și medici care cad de la etaj
Un medic rus spune că poliția l-a acuzat că răspândește minciuni

Autorităţile române garantează că acest soft nu poate fi folosit pentru verificarea unor persoane aflate pe stradă sau în alte locuri publice, aşa că nu poate fi vorba de o încălcare a dreptului la intimitate. Însă mulţi se tem că o asemănare ar putea să-i transforme în suspecţi. Specialiştii promit că nu va fi cazul.

Bazele de date ale Poliţiei numără milioane de persoane, iar în lipsa unui soft automat, căutarea manuală unui suspect dura extrem de mult. Odată ce sistemul va fi conectat, cel puţin 2 milioane de profile vor putea fi comparate în câteva secunde. Totodată firma câştigătoare va asigura atât tehnica şi licenţa, cât şi instruirea a 270 de angajaţi.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult