Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O masă de aer rece vine din Peninsula Scandinavă spre România. Septembrie aduce temperaturi negative

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ploile puternice din acest sfârșit de săptămâna au lăsat în urmă dezastru. În Brașov, după ce un cartier întreg a fost acoperit de ape, oamenii s-au trezit cu mâlul în case.

Au căzut peste 100 de litri pe metrul pătrat, iar mizeria nu s-a retras încă, deși s-a îndreptat vremea. Mai grav este că s-a și răcit considerabil, în mod neobișnuit, pentru începutul, lunii septembrie.

Imaginile filmate cu o dronă arată proporțiile dezastrului. Curți și terenuri din cartierul Stupini băltesc încă. La fel arată și casele oamenilor.

În curtea unei femei, apa a avut aproape doi metri. Șuvoaiele au năvălit în casă și au distrus tot. De la mobilă, la electrocasnice și chiar parchet, acum totul este încărcat în camionul de gunoi.

Cartierul a fost acoperit de apele revărsate ale pârâului Ghimbăsel. Digul care îl mărginește a fost proiectat să reziste la 5 la sută probabilitate de calamitate. Adică 5 întâmplări dramatice în 100 de ani. În weekend, Brașovul a fost sub cod roșu. Volumul de precipitații acumulat în zonă a depășit 100 de litri pe metrul pătrat. Pârâul s-a umflat, iar viitura a trecut peste dig și l-a rupt.

Citește și
Inundații
Prăpăd în mai multe localităţi din ţară aflate sub coduri de vreme rea. Oamenii au înotat în apă până la brâu

Zona lovită acum de inundații a fost până nu demult teren agricol cu ferme, dar odată cu dezvoltarea imobiliară s-a transformat în cartier al Brașovului. Deocamdată ploile s-au oprit, dar vremea rămâne capricioasă.

Cel puțin în primele două săptămâni va fi mai rece în toată țara decât ar fi normal din cauza unei mase de aer rece care vine spre România dinspre Peninsula Scandinavă. În Muntenia temperaturile vor fi în medie între 20 și 24 de grade ziua, dar vor mai fi și zile cu maxime de 28 de grade, iar noapte între 7 -13 grade.

În Dobrogea nu vor fi însă mai mult de 23 de grade în primele două săptămâni ale lui septembrie, dar apoi temperaturile vor fi în creștere. Și la munte va fi mai frig decât ar fi normal, răcirea se va simți în special în primele zile de toamnă când maxima va fi, ziua, de 16 grade, iar la peste 1700 de metri altitudine se vor înregistra deja temperaturi negative.

Atenție la prima zi de toamnă calendaristică! Pe 1 septembrie se anunță ploi cam peste tot în țară. Vremea va fi însă blândă, cu temperaturi normale în a doua jumătate a primei luni de toamnă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult