Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 200 de elevi ucraineni au început cursurile într-un liceu din București. Au ore în ucraineană, engleză și română

Your browser doesn't support HTML5 video.

Valul de refugiați va pune presiune și pe sistemul nostru de învățământ. 30.000 de copii ucraineni sunt în acest moment în România și doar aproximativ 400 sunt deocamdată înscriși la școlile și grădinițele din țară.

Autoritățile au în plan să angajeze profesori din Ucraina și să organizeze clase pentru elevii ucraineni. În timp ce oficialii caută soluții, câteva învățătoare refugiate din Ucraina au reușit împreună cu un liceu din Capitală să ducă la școală peste 200 de elevi ucraineni.

Cu ghiozdanele în spate, sute de copii ucraineni merg din nou la școală. În urmatoarele luni vor învăța la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti. Vor avea ore în limba ucraineană, dar și în engleză și română.

Mamă ucraineană: "Este foarte important ca ei să rămână împreună, să vorbească, să învețe, să intre în contact. Totul după ce au trăit în Ucraina. Aceasta este doar o ședere temporară. Sperăm să ne întoracrem rapid în țara noastră. Trebuie să ne reconstruim țara. În momenutul în care se termină războiul, ne întoarcem".

Mamă ucraineană: "Este foarte greu să fii departe de casă. Este multe mai sigur să stai aici. Este foarte important să continue școală. Și-au întrerupt școala în Ucraina și este foarte important să își continue studiile. Noi suntem fericiți pentru că am găsit această oportunitate și copiii noștri pot studia aici".

Inițiativa aparține unor învățățoare din Ucraina care au cerut Ministerului Educației un spațiu pentru o perioadă scurtă de timp. Elevii sunt în clasele primare și vor învăța în schimbul al doilea. Majoritatea au fost colegi la o școală din Odesa.

Sunt peste 200 de copii de origine ucraineană care vor veni în fiecare după-amiză la Colegiul Mihai Viteazul din Capitală. Vor fi construite opt clase, cu câte opt învățătoare. Toate vor face voluntariat.

Până în acest moment, peste 32.000 de copii ucrainieni au rămas în România, cei mai mulți cu vârste între 7 și 14 ani. Autoritățile române au în plan să formeze clase mixte, astfel încât elevii ucraineni să participe la ore și să se integreze.

Mădălina Turza, consilier Guvern: "Copiii, în momentul acesta, audiază cursurile școlare. Unii vorbesc limba englează și există și alte mijloce pedagogice de a interacționa cu ei și acum este o formă de integrare. Noi trebuie să punem niște măsuri pe hârtie, despre felul în care se va preda acestor copii în școală, dacă folosim traducători, învățători sau profesori din Ucraina".

La nivel național, potrivit datelor Ministerului Educației, doar în 45 de școli și în 10 licee sunt organizate clase de limbă ucraineană, unde predau în jur de 200 de profesori.

Unitățile de învățământ sunt în județele Arad, Botoșani, Caras-Severin, Maramureș, Satu Mare, Suceava, Timiș și Tulcea. În București, nu există astfel de clase și nici profesori care să cunoască limba, iar școlile care au înscriși copii ucraineni au găsit soluții de compromis.

Larisa Gojnete, purtător de cuvânt ISMB: "La primar și gimnazial ne bazăm, în primul rând, pe faptul că unii dintre ei știu englează și pot să comunice cu colegii și ne bazăm pe soluțiile găsite la nivel de unitate pentru că sunt unități unde oamenii se implică, găsesc traducători. Vorbitori de limbă rusă, să îi ajute în interacțiune".

Ministerul Educației a anunțat că pentru a-i ajuta pe elevii ucraineni, școlile vor putea angaja studenți sau profesori pensionari, fără sa urmeze procedurile clasice prevăzute de lege.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult