Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pensiile speciale, taxate cu până la 50%. Cine are cea mai mare pensie din țară

Your browser doesn't support HTML5 video.

În criză de bani, guvernul pregăteşte taxe mai mari și restructurări în instituțiile de stat pentru toamnă.

Din septembrie, potrivit unor surse, țigările se vor scumpi, iar pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu până la 50%. Alți bani ar putea strânge statul din reducerea posturilor din ministere.

Statul a cheltuit cu 20 de miliarde de lei mai mult decât avea în vistierie  

Bugetarii ar putea pierde unele sporuri, iar posturile vacante vor fi blocate. Măsurile vin după ce statul a cheltuit cu 20 de miliarde de lei mai mult decât avea în vistierie, iar acum vrea să frâneze ritmul amețitor în care crește deficitul.

Ministrul Finanţelor spune că supraimpozitarea pensiilor speciale, primite de foşti magistraţi, parlamentari, aviatori şi diplomaţi, este un act de ''dreptate sociala''.

Eugen Teodorovici: ''Diferenţa între cea mai mică pensie şi cea mai mare pensie este foarte mare şi cred că este obligatoriu să propunem astfel de măsuri'' Potrivit unor surse, ministrul finanţelor vrea ca impozitul actual de 10% să fie aplicat pensiilor speciale cuprinse între 2 şi 7 mii de lei, dar să fie taxate cu 30% cele între 7 mii şi 10 mii. Cu 50% vor fi impozitate pensiile mai mari de 10 mii de lei.

Citește și
rectificare bugetara
Rectificare bugetară: Bani tăiați de la investiţii şi ministere importante. Scandal în coaliție

Cei mai afectaţi vor fi foştii magistraţii pentru că, în cazul lor, pensia medie trece de 18 mii de lei. Un fost procuror-sef şi comandant din Argeş primeşte cea mai mare pensie din România - 67.000 de lei net. Asta înseamnă echivalentul a 56 de pensii medii obişnuite.

 

Consiliul Suprem al Magistraturii contestă măsura  

Consiliul Suprem al Magistraturii contestă măsura şi spune că pensia de serviciu nu este un privilegiu, ci o compensaţie. Şi fostul şef al Curţii Constituţionale critică intenţia guvernanţilor.

Augustin Zegrean, fost judecător CCR: ''Este neconstituţional să procedezi în felul ăsta. Nu poţi să impozitezi pe unii într-un fel şi pe alt fel. Sunt salarii mai mari decât pensiile, pe alea de ce nu le impozitează cu 50%, de exemplu salariile lor''.

Ministrul finanţelor ar vrea să facă economii şi în sectorul bugetar - din toamnă, să taie sporul pentru condiţii grele de muncă, să reducă la jumătate numărul de secretari de stat şi din personalul de cabinet şi să blocheze toate posturile vacante. Excepţie vor face posturile din poliţie, sănătate şi educaţie.

Tot din septembrie, guvernul ar mai vrea să majoreze acciza la ţigări, ceea ce ar scumpi fiecare pachet cu 40 de bani.

Economiştii spun că toate aceste măsuri vin în contextul în care situaţia bugetului de stat este dezastruoasa după prima jumătate a anului. Statul a avut venituri cu 20 de miliarde de lei mai mici decât cheltuielile.

Aşa că, la rectificarea bugetară, de săptămâna viitoare, Guvernul vrea să taie drastic. Potrivit unor surse oficiale, Ministerul Transporturilor va pierde cei mai mulţi bani, dar pe lista neagră sunt şi Educaţia şi Sănătatea. Vor fi bani în plus pentru ajutoarele sociale şi pentru serviciile secrete. Excepţie va face STS.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult