Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Papa va ţine slujba de Crăciun doar online. Bisericile ortodoxe şi catolice rămân deschise, în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slujbele de Crăciun oficiate de Papa Francisc vor fi transmise online, fără participarea directă a publicului. Măsura este una de precauție, din cauza pandemiei de coronavirus.

La București însă lucrurile sunt privite diferit. Atât Arhiepiscopia Romano-Catolică, cât și Biserica Ortodoxă Română, ne-au precizat că bisericile vor rămâne deschise de Crăciun.

Asta deși în România au explodat infectările cu noul coronavirus. Iar de două zile numărăm peste o sută de decese la 24 de ore, pe când Italia, cu o populație de trei ori mai mare, are în jur de 200.

Suveranul Pontif va oficia slujba din Ajunul Crăciunului în Basilica Sfântul Petru, într-un cadru privat, fără ca membrii corpului diplomatic să fie prezenţi. Potrivit agenţiei catolice de presă, ambasadele de pe lângă Sfântul Scaun au fost deja înştiinţate că liturghiile vor fi transmise online. Precauţie afişată de altfel de Papa Francisc însuşi, la o întâlnire care a avut la începutul acestei săptămâni. Papa Francisc: „Mi-ar plăcea să cobor și să vă salut pe toți, unul câte unul, dar trebuie să menținem distanțele. Dacă cobor, va fi imediat o adunare care să mă salute şi acest lucru este împotriva îngrijirii și precauțiilor pe care trebuie să le luăm în fața acestei doamne numită COVID, care ne doare atât de mult. Deci, iertaţi-mă dacă nu cobor să vă salut, vă salut de aici, dar vă ţin pe toți în inima mea, iar voi mă ţineţi în inimile voastre şi vă rog rugaţi-vă pentru mine." Arhiepiscopia Romano-Catolică de la noi nu va proceda însă la fel, decât dacă România ar intra într-o nouă stare de urgenţă. Astfel, bisericile vor rămâne deschise de Crăciun. Șerban Tarciziu-Hristofor, purtător de cuvânt al ARCB: „Indiferent că vor fi 5 persoane în biserică sau 50 sau 100 de persoane, vom fi în mod constant pe aceeaşi linie: păstrarea distanţei fizice, purtarea măştii şi a igienizării. Reporter: Practic nu veţi recurge la slujbe online decât dacă România va intra într-o nouă stare de urgenţă. Șerban Tarciziu-Hristofor: „Cu siguranţă, da!”

Punct de vedere afişat, de altfel, şi de Biserica Ortodoxă Romană.

Citește și
Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american. Pentru ce este cunoscut
Papa Francisc a numit primul cardinal afro-american. Pentru ce este cunoscut

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: „Nu există în acest moment absolut nicio informație pe care Biserica să o transmită credincioșilor în legătură cu slujbele de Crăciun. Este doar subînțeles faptul că acestea vor fi oficiate și că nimic nu se va schimba în acest sens!”, au transmis reprezentanţii BOR.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu s-a luat în discuţie decretarea stării de urgenţă în perioada Sărbătorilor de iarnă, însă, cu siguranţă, Crăciunul nu va mai fi la fel ca în anii trecuţi.

Klaus Iohannis, președintele României: „Cu siguranţă vor fi restricţii în vigoare, cu siguranţă se va putea călători în mult mai puţine locuri - de exemplu, în străinătate este foarte dificil de călătorit din cauza multiplelor restricţii care există în diferite state. Şi cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului. Este sărbătoarea în şi cu familia”.

Creştinii - ortodocşi, catolici şi protestanţi - sărbătoresc Naşterea Domnului, în fiecare an, pe 25 decembrie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult