Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pandemia a lovit crunt în industria alimentară. Micii producători nu vor putea fi despăgubiți de stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Avem mai multe crize și facem ce putem, spune ministrul Agriculturii care anunță pentru fermieri și procesatorii de alimente ajutoare de stat care să acopere pierderile din cauza pandemiei.

 

Acestea îi vizează pe procesatorii care lucrau pentru restaurant, multe încă închise, dar și pe cultivatori și crescătorii de animale care au pierdut din clienți.

Va fi ușor de demonstrat cât a pierdut un abator, de exemplu, spun cei din industria cărnii.

Însă micii producători, care au vândut doar în piețe nu au asemenea acte în spate. Și vor rămâne, probabil, cu paguba.

Avem stocuri imense de piept de pui congelat, pentru că restaurantele- principalul client al produsului- au suspendat comenzile mari către fermele avicole.

Abia la trei luni de când localurile au luat pauză se face bilanțul în industria cărnii.

Citește și
fabrica auto
Producătorii auto și-au reluat activitatea. Compania care a impus 250 de reguli noi pentru siguranța angajaților

Dana Tănase, Asociația Română a Cărnii: ”Există companii care lucrau 70-80 % din producție pentru HORECA. De 1 mai vindeam milioane de mici, anul acesta nu s-a putut vorbi de așa ceva. Deci totul este foarte greu. Totul e foarte ușor de demonstrat, există date comparative cu producția și vânzările de anul trecut”.

Ministrul Agriculturii anunță ajutoare de stat și pentru cultivatori, și pentru crescătorii de oi, vaci și porci.

Pentru ei nu există nici măcar conturat un set de criterii de acordare a banilor, astfel încât să nu ajungă la intermediari sau producători falși.

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii: ”Compensăm pierderile datorate pandemiei de Covid-19. Acum asta încercăm să facem, să găsim date obiective prin care să demonstrăm care au fost pierderile în această perioadă. Facem acest lucru consultându-ne cu fermierii, cu asociațiile, ca să greșim cât mai puțin”.

România are 6,4% din suprafața cultivată cu legume în UE, dar producția nu e una de top, cu toate că au fost subvenții pentru stimularea financiară a fermierilor.

Ultimele luni au fost o lovitură grea pentru cei care nu aveau contracte deja încheiate cu magazine.

 

Micii producători aruncau legumele 

 

Piețele au fost deschise tot timpul, însă traficul de clienți a fost scăzut. Mai mulți vânzători, decât cumpărători, spun mâhniți mai mulți producători de varză, roșii și castraveți.

Costel Gijga, producător: ”Nu e OK să munceșți și să-ți arunci marfa. Stăteau cu marfa pe tarabă și nu aveau cui. Și se întorceau cu marfa acasă, mai aruncau din ea...”.

”Producător: Cam vreo 20% am pierdut. Reporter: Dar puteți să demonstrați? Producător: E, nu, cum să demonstrezi?”.

Producător: ”Era cu restricții, se intra condiționat. Erau ușile acolo și trecea coada până pe după. Mulți nu aveau răbdare să aștepte și se îndreptau către alte destinații, supermarketuri”.

Din nou, cele mai multe șanse la despăgubiri le au țăranii prinși în asociații agricole, care țin registrul producției din anii trecuți.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult