Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Păgubiți de secetă, tot mai mulți fermieri vând terenurile și utilajele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu pagube mari provocate de secetă şi extrem de speriaţi de vremurile pe care le trăim, mulţi dintre fermierii români nu mai fac investiţii, ba chiar îşi scot la vânzare terenurile şi utilajele.

Oamenii spun că despăgubirile primite de la stat nu le ajung ca să continue.

Agricultor: „Producţia de grâu de pe 500 de hectare nu poate fi comercializat datorită calităţii slabe. Din păcate, nu am vândut un kilogram de grâu, ca să înţelegeţi situaţia noastră”.

Cum recolta de grâu a fost compromisă, un fermier din judeţul Constanța a fost nevoit să ia măsuri.

Mircea Kipaila, administrator de societate agricolă: „Ca să mergem mai departe, era singura soluţie, nu se mai puteau amâna datoriile şi a trebuit să vindem teren”. În judeţul Cluj, unii au scos la vânzare ferme cu tot cu utilaje. O fermă de porci costă 600 de mii de euro, dar nu se găsesc cumpărători.

Florin marian, fermier: „Putem spune că este o afacere riscantă în momentul în care ne gândim la preţ, pentru că nu este o continuitate. Diferă foarte mult şi fluctuează preţul de achiziţie şi de vânzare, inclusiv a porcilor şi a furajelor”.

Citește și
Lacul Techirghiol, grav afectat de seceta extremă. Ce se întâmplă cu nămolul terapeutic
Apa lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei extreme. Ce se întâmplă cu nămolul terapeutic

Alţii au decis să dea odată cu ferma şi terenul pe care cultivau o parte din furaje.

Miu Covaciu, fermier: „E destul de riscant. Plus de asta, e o zonă unde suprafeţele sunt foarte fărâmiţate, greu reuşeşti să poţi aduna suprafeţe mai mari, să faci loturi compacte de teren”.

Situaţia este atât de gravă, încât unii abia îşi permit să facă însămânţările de toamnă.

Silvia Hicea, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Cluj: „Seceta s-a manifestat extrem în acest an. În plus, în 2020 a venit şi pandemia COVID. Sunt foarte mulţi fermieri care nu au reuşit să recolteze nimic din culturile însămânţate în toamna anului 2019, de asemenea au avut suprafeţele calamintate total sau parţial, însămânţate în acest an”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, anul acesta producţia medie de grâu este de 2,9 tone pe hectar, faţă de 4,8 anul trecut. Seceta a redus considerabil şi recoltele de secară, orz sau rapiță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult